Opstrukcija javne rasprave o Nacrtu Zakona o javnom informisanju

mediji-2

[box align=’box-center’ id=’2156′]

Umesto argumentovane rasprave, stvara se netolerantna i, na momente, pogromaška atmosfera. Takav pristup pojedinih učesnika u raspravi rezultirao je, na skupu u Nišu, neprimerenim verbalnim napadom na jednog od uposlenika Misije OEBS-a u Srbiji.

Obesmišljavanjem javne rasprave uskraćuje se mogućnost medijskim poslenicima i građanima da se kroz stručnu razmenu argumenata Nacrt Zakona unapredi i otklone pojedini nedostaci i nedoslednosti, što i jeste cilj ovakvih javnih skupova.

Pretvaranjem javne rasprave u populistički intoniran miting, pitanja vezana za reformu medija su dramatično politizovana, čemu se medijska udruženja i asocijacije izričito protive. Mediji na ovaj način postaju predmet međuregionalnih sučeljavanja, a političke snage koje u tim raspravama učestvuju ih koriste kao neku vrstu alata za dokazivanje teze o uskraćenim pravima određenog regiona.

Medijska udruženja i asocijacije apeluje na medije i političare da prestanu sa ovakvim vidovima zloupotreba i da utiču na stvaranje konstruktivne atmosfere u kojoj treba da se vodi rasprava o nužnim promenama u medijskom sektoru, kako bi se građanima cele Srbije omogućilo objektivno, istinito i blagovremeno informisanje i što je moguće veći stepen nezavisnosti uređivačke politike.

NUNS, NDNV, ANEM i LP

Tagovi

Povezani tekstovi