TV pretplata od 1. oktobra

Za izmene nisu glasali poslanici DS-a, kao ni radikali koji za vreme glasanja nisu ni bili u sali. Građani će pretplatu plaćati zajedno sa računima za struju i ona će iznositi oko 300 dinara. Dok se od TV pretplate ne ostvare potrebni prihodi, RTS-u će pomoći tranzicioni fond koji se osniva ovim zakonom i koji računa na budžetske rezerve, kredite i imovinu RTS-a.

Zakonskim izmenama ukida se i propisano, iako neprimenjivano, pravo vojvođanskog člana Saveta za radiodifuziju da stavi veto na odluku koja se tiče pokrajinske mreže a koja se – ukida. DS se zalagao za to da Vojvodina zadrži ovo pravo kao „važno za uspešnu decentralizaciju“ i na izražavanje nacionalnih, kulturnih i istorijskih specifičnosti.

Predsednik skupštinskog odbora za kulturu i informisanje Aleksandar Lazarević rekao je da se Zakonom o radiodifuziju uvažava i garantuje interes nacionalnih manjina u Vojvodini i da je predviđeno da članovi Saveta radiodifuzne agencije ne zastupaju interese svojih predlagača, nego da rade svoj posao po savesti.

Predviđene su i kazne za one koji ne ispoštuju krajnji rok za transformaciju lokalnih medija – sledi im oduzimanje dozvole za rad. Povećane su i kazne za pirateriju i srodne prekršaje, sa sadašnjih 50.000 do 200.000 na 300.000 do milion dinara. Kazna za odgovorno lice se sa 2.500 do 10.000 povećava na 20.000 do 50.000 dinara.

Mandat članova Saveta radiodifuzne agencije iz predloga skupštinskog odbora biće šest godina, članovi izabrani na predlog vojvođanske skupštine, univerziteta i crkvi imaće petogodišnji mandat a predstavnici nevladinih organizacija i profesionalnih udruženja biraće se na četiri godine.

Tagovi

Povezani tekstovi