NUNS: Prljave kampanje u medijima kreiraju centri moći

dragan-djilas-kurir1

[box align=’box-left’ id=’2683′]

Povodom zahteva predsednika Demokratske stranke Dragana Đilasa da novinarska udruženja reaguju na pisanje lista Kurir o isplatama sa njegovog računa, Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) podseća da je do sada u više navrata oštro kritikovalo tabloide zbog kršenja pravila novinarske profesije. Situacija se, na žalost,  nije promenila pa smo i dalje svedoci bespoštednih kampanja i kršenja osnovnih pravila novinarske profesije u srpskim tabloidima.  

Slažemo se sa ocenom da su u minulih godinu dana naročito oštrim napadima i kampanjama izložene stranke opozicije i njihovi funkcioneri, ali NUNS ne želi i ne može da se postavlja kao zaštitnik bilo koje političke opcije. Zato i ovoga puta principijelno ostajemo pri stavu da mediji ne smeju da krše osnovna pravila novinarske profesije.

Objavljujući negativne informacije o liderima stranaka neposredno uoči izbora mediji se direktno uključuju u stranačke kampanje, što je u dubokom neskladu sa pravilima novinarske profesije. Naglašavamo da je potpuno nedopustivo da se objavljuju laži, a svako ko se smatra oštećenim zbog takvih postupaka ima pravo da preduzme korake predviđene zakonom.

NUNS smatra da je krajnje vreme da nadležni organi istraže kako dolazi do „odlivanja“ informacije koje mogu biti dostupne samo ljudima uključenim u istražne radnje, ili informacija o ličnim računima i ličnim podacima građana koje bi trebalo da budu zaštićene? Ko, kako i pod kojim uslovima „hrani“ medije tim informacijama?

Novinarska udruženja i asocijacije ne mogu da preduzimaju druge mere osim javnog ukazivanja na ovakve pojave. NUNS smatra da novinari nisu najodgovorniji za ovakvo stanje jer informacije i podsticaji za vođenje kampanja stižu iz centara političke i ekonomske moći. Takav „sistem“ plasiranja informacija već dugi niz godina pažljivo neguju praktično sve vodeće političke partije i drugi centri moći, kontinuirano slabeći demokratski kapacitet društva.

Stvari se, sa tog stanovišta, mogu menjati jedino ukoliko se svi vodeći ljudi u zemlji uključe u nastojanja da se u javnom diskursu stvore uslovi za normalan dijalog o ključnim društvenim i ekonomskim tremama, odnosno ukoliko same stranke i drugi centri moći prestanu da zloupotrebljavaju informacije i uticaj kojima raspolažu.

Pozivamo sve građane koji smatraju da im je nekim tekstom u štampi ili na interenet portalu nanesena šteta na način suprotan Kodeksu novinara da se za zaštitu obrate Savetu za štampu, koji kao samoregulatorno telo umnogome može  doprineti podizanju profesionalnosti medija i novinara i zaštiti javnosti i pojedinaca.

 

Tagovi

Povezani tekstovi