NUNS: Podrška uhapšenom makedonskom novinaru

hapsenje-novinara-tomislava-kezarovskog

[box align=’box-left’ id=’2685′]

NUNS se pridružuje novinarima Makedonije, koji su u petak u Skoplju organizovali  protest ispred Krivičnog suda u Skoplju, zahtevajući da se njihov kolega Kežarovski hitno pusti iz pritvora.

Makedonski novinari su protestovali povodom hapšenja kolege Tomislava Kežarovskog jer je navodno u tekstu objavljenom 2008. godine u listu Reporter 92, koji više ne postoji, otkrio identitet zaštićenog svedoka, za koga se kasnije otkrilo da je bio lažni svedok u jednom sudskom procesu. Sam svedok je u javnom obraćanju priznao da je dao lažnu izjavu, jer je bio primoran od policije.

Kolege u Skoplju ukazuju na to da je novinar Kežarovski uhapšen na skandalozan način, uz primenu sile i pred njegovom maloletnom decom, iako se nije opirao. Makedonski novinari naglašavaju da je situacija povodom medijskih sloboda u toj zemlji zabrinjavajuća i traže hitno puštanje njihovog kolege iz pritvora.

Predstаvnica OEBS-а zа slobodu medijа Dunjа Mijаtović ocenila je da zаtvаrаnje novinаra Tomislаva Kežarovskog zbog teksta objаvljenog pre nekoliko godinа imа negаtivаn uticаj nа slobodu štаmpe. Novinаrima morа biti dozvoljeno istrаživаčko novinаrstvo o pitаnjimа od jаvnog interesа, bez pretnji zаtvorom i bez primoravanja dа otkriju svoje izvore, saopšteno je iz OEBS-a.

Makedonska policija je u akciji koju je u utorak sprovela na području Skoplja i Velesa, uhapsila devet lica, među kojima su jedan sudija, dvojica bivših sudija i novinar dnevnog lista Nova Makedonija Tomislav Kežarovski. Skopski mediji su javili da je akcija povezana sa otkrivanjem identiteta zaštićenog svjedoka u slučaju naručenog ubistva starca u selu Oreše.

Za ubistvo Laze Milošeskog iz veleskog sela Oreše prvobitno su na po 12 godina zatvora osuđeni Ordan i Ljupčo Đorđievski iz Skoplja, koji su ubistvo počinili za novac po nalogu Đoreta Petrovskog sa Floride. Presuda je u dva navrata ukidana zbog nedostatka dokaza i vraćana na početak. Krajem marta su braća Đorđievski i Đore Petrovski oslobođeni krivice.

 

Sekretarijat NUNS-a

 

 

Tagovi

Povezani tekstovi