„Položaj i uloga žena u sektoru bezbednosti“

devojke-bezbednost

[box align=’box-left’ id=’2719′]

Budući da se dosadašnje medijsko izveštavanje najviše fokusiralo na prikazivanje žena kao žrtava nasilja, BCBP i UN WOMEN ovim konkursom žele da podrže novinarske radove o ženama koje imaju aktivnu ulogu u pružanju bezbednosti i izgradnji mira. Vidljivost uspeha žena u kreiranju i sprovođenju demokratskih javnih politika i praksi od suštinske je važnosti za promociju rodne ravnopravnosti i jednakih šansi u Republici Srbiji. Ovim konkursom želimo sa nagradimo kreativnost novinarki i novinara, kao i njihov istraživački duh, jer doprinosi da slika o ženama u sektoru bezbednosti bude jasnija i da oslikava njihove pune potencijale.

Uslovi konkursa

Pravo na učešće na konkursu imaju novinari/ke štampanih i elektronskih, nacionalnih, regionalnih i lokalnih medija koji su u periodu od 1. januara do 15. juna 2013. godine objavili tekstove/priloge na temu konkursa u medijima na teritoriji Republike Srbije. Na konkurs se mogu poslati najviše dva autorska rada.

Način prijavljivanja 

Prijava za nagradni konkurs treba da uključi medijski prilog i kratku biografiju autora/ke priloga. Nepotpune prijave neće biti uzete u obzir prilikom selekcije.

Format prijave:

  • Za TV i radio – disk sa prilogom i link (ukoliko je dostupan);
  • Za štampane medije – skeniran objavljeni tekst i link (ukoliko je dostupan);
  • Za internet portale – PDF dokument teksta i link.

 

Medijski prilog i biografiju je potrebno poslati do 1. jula 2013. godine na e-mail: [email protected] ili poštom na adresu BCBP (Đure Jakšića 6, 11000 Beograd), sa naznakom „Za nagradni konkurs“.

Način izbora

Svi pristigli medijski prilozi biće objavljeni na fejsbuk stranici BCBP.

Izbor tri najbolja medijska priloga vršiće stručni žiri sastavljen od predstavnika organizacija civilnog društva, medija i akademske zajednice.

Novinarski radovi će biti razmatrani na osnovu:

1.       Doprinosa podizanju svesti javnosti o značaju rodne ravnopravnosti u sektoru bezbednosti;

2.       Afirmaciji uloge žena u pružanju bezbednosti;

3.      Kreativnosti, originalnosti i poštovanja novinarske etike.

Prilikom selekcije najboljeg medijskog priloga u obzir će se uzeti broj lajkova, šerova i komentara koje ti prilozi ostvare na fejsbuk stranici BCBP. 

Nagrade

Troje najboljih autora/ki će dobiti novčane nagrade u iznosu od:

–        40.000 dinara za prvo mesto;

–        30.000 dinara za drugo mesto;

–        20.000 dinara za treće mesto.

Najbolji medijski prilozi na konkursu i imena autora biće do 15. jula objavljeni na sajtu BCBP (www.bezbednost.org) i fejsbuk stranici Bezbednost.org. Dodela nagrada biće naknadno realizovana.

 

Konkurs se održava u okviru projekta „Podrškа sprovođenju NAP zа primenu Rezolucije 1325 u Srbiji – kа rodno odgovornom sektoru bezbednosti“, koji BCBP realizuje uz podršku Agencije UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN WOMEN).

Tagovi

Povezani tekstovi