Delegacija NUNS-a posetila jug Srbije

vranje

[box align=’box-left’ id=’2732′]

U organizaciji NUNS-a, u Vranju, u sali Načelstva održana je tribina „Reforma medijskog zakonodavstva“. Na temu implementacije Strategije razvoja sistema javnog informisanja u Republici Srbiji do 2016. godine (Medijska strategija) i donošenju novih medijskih zakona, sa novinarima, urednicima i drugim medijskim radnicima Pčinjskog okruga razgovarali su članovi Izvršnog odbora NUNS-a i predstavnici Ministarstva kulture i informisanja.

Predsednik NUNS-a Vukašin Obradović, i potpredsednici Jelka Jovanović i Dragan Janjić, podsetili su na višegodišnje zalaganje NUNS-a i drugih novinarskih udruženja i medijskih asocijacija u okrilju Medijske koalicije, za reformu medijskog prostora u Srbiji, u skladu sa standardima Evropske unije. Glavni cilj zalaganja je da se novim zakonodavstvom stvore pretpostavke za ravnopravne uslove i fer utakmicu na medijskom tržištu, na kojem danas preovlađuje “kontrolisani haos”. Novim propisima, pre svega zakonima o javnom informisanju i elektronskim medijima potrebno je, pre svega, obezbediti nastavak i okončanje procesa privatizacije medija, povlačenje države iz medija i transparetnost medijskog vlasništva. Pored toga, novim normativnim sistemom treba obavezati državu da nesmanjena budžetska sradstva namenjena javnom informisanju usmerava na finansiranje javnog interesa putem medijskih projekata, javnih konkursa i nezavisnih konkursnih komisija.

Državna sekretarka za informisanje Gordana Predić objasnila je da je na osnovu primedbi i predloga iz javne rasprave korigovan Nacrt zakona o javnom informisanju i medijima te da će Ministarstvo kulture i informisanja u toku juna uputiti Vladi konačnu verziju nacrta novog zakona. Nakon izjašnjavanja Vlade o nacrtu, on će u formi predloga zakona biti upućen Skupštini na raspravu i usvajanje. Gordana Predić je podsetila da sledi posao na izradi drugih zakona – o elektronskim medijima, javnom servisu, agenciji Tanjug… kako bi se kompletirao normativni medijski sistem Srbije. O svim tim zakonima Ministarstvo će organizovati javnu raspravu.

Predstavnik stručne službe Ministarstva Dejan Stojanović, rukovodilac Grupe za normativne i pravne poslove u oblasti javnog informisanja, ukazao je da najnovijim izmenama Nacrta zakona nisu promenjene njegove ključne smernice koje su definisane Medijskom strategijom: Povlačenje države iz medijskog vlasništva, privatizacija medija i budžetsko (su)finansiranje javnog interesa u oblasti informisanja putem javnih konkursa i medijskih projekata. Na pitanje o sudbini lokalnih medija koji ne budu privatizovani i posle zakonom utvrđenog roka Stojanović je rekao da od 1. januara 2015. mediji u vlasništvu države neće moći da postoje. Medij koji ne bude privatizovan otići će u stečaj i likvidaciju, u skladu sa zakonom.

Delegacija NUNS-a je tokom boravka na jugu Srbije posetila Vranje, Vladičin Han, Surdulicu i Bosilegrad, i razgovarala sa čelnicima ovih opština o ekonomskim problemima i planovima razvoja lokalnih samouprava i Pčinjskog okruga. Predstavnici NUNS-a su razgovali sa gradonačelnikom Vranja Zoranom Antićem, predsednikom opštine i  predsednikom Skupštine Vladičin Han Goranom Mladenovićem i Miljanom Stojanovićem, predsednikom opštine Surdulica Novicom Tončevim i predsednikom opštine Bosilegrad Vladimirom Zaharijevim i njegovim pomoćnikom Stefanom Stojkovim.

Na kraju boravka u Pčinjskom okrugu, delegacija NUNS-a je posetila Podrum Aleksić u Vranju gde su novinarima predstavljena vina iz najnovije produkcije ove kuće koja stiče sve veći ugled na domaćem i stranom tržištu.

U delegaciji NUNS-a koja je boravila na jugu Srbije bili su: Vukašin Obradović, predsednik, Jelka Jovanović i Dragan Janjić, potpredsednici, Stojan Marković, predsednik Nadzornog odbora, Amela Bajrović, član Izvršnog odbora i poverenica za Novi Pazar, Radoman Irić, poverenik za Vranje, Predrag Blagojević, poverenik za Niš, Dejan Antonijević, poverenik za Ćupriju, Mihajlo Kovač, Vlado Mareš i Svetozar Raković, generalni sekretar NUNS-a.

Sekretarijat NUNS-a    

Tagovi

Povezani tekstovi