Nacionalni prioriteti za međunarodnu pomoć medijima u Srbiji

pomoc-medijima

[box align=’box-left’ id=’2753′]

Razgovaralo se o nacionalnim prioritetima za međunarodnu pomoć  Srbiji u oblasti medija za period 2014 – 2020 i indikatorima koji će biti korišćeni radi praćena progresa. Oblasti u okviru kojih su se određivali indikatori je kreiranje novih mogućnosti za poboljšanje, različitost i profesionalizaciju medijskog okruženja koje će dodatno ojačati zaštitu ljudskih prava i demokratskih vrednosti, naročito medijskih sloboda i medijske pismenosti i to u sledećim oblastima:

 1. Jačanje relevantnih institucija, regulatornih i samoregulatornih tela, kao i medijske industrije, medijskih i novinarskih udruženja

2.  Jačanje demokratskog društva kroz kvalitet medijskog sadržaja, poboljšanje medijske pismenosti i različitost

3.  Finaliziranje digitalizacije

Kancelarija za evropske integracije i Ministarstvo kulture i informisanja su prihvatili većinu sugestija NUNS-a i OEBS-a.

Dokument koji definiše nacionalne prioritete za oblast medija u periodu 2014 – 2020 biće ažuriran još jednom u naredne dve godine, što će otvoriti mogućnost da se dopune indikatori za merenje progresa.

Nezavisno udruženje novinara Srbije članica je SEKO mehanizma osnovanog 2011. godine od strane Kancelarije za evropske integracije sa ciljem da obezbedi učešće organizacija civilnog društva i izgradi partnerske odnose između vladinog i nevladinog sektora u procesu planiranja razvojne pomoći, posebno programiranja i praćenja korišćenja Instrumenta za pretpristupnu pomoć.

Više o SEKO možete pročitati na sajtu NUNS-a i na sajtovima Sektorske organizacije civilnog društva  i OCD Građanske inicijative.

 

Sekretarijat NUNS-a

Tagovi

Povezani tekstovi