Kašnjenje medijske reforme ugrožava opstanak medija

okrugli-sto_zajednicka-fotka

[box align=’box-center’ id=’2940′]Na skupu je upozoreno da medijska udruženja nakon raspuštanja Medijske radne grupe više nemaju mogućnost da prate i utiču na dalji tok tog reformskog procesa. Ocenjeno je da država finansiranjem medija iz budžeta profiliše medijsku scenu i utiče na kreiranje medijskog sadržaja.

Predsednik Upravnog odbora Asocijacije medija i glavni i odgovorni urednik FoNeta Zoran Sekulić ocenio je da se medijska reforma nalazi u zaustavnom vremenu.

„Rokovi za regularnu utakmicu su istekli i igramo zaustavno vreme“, čime je, prema rečima Sekulića, ozbiljno dovedeno u pitanje planirano povlačenje države iz vlasništva u medijima i prelazak na projektno, umesto budžetskog, finansiranje medija.

On je napomenuo da su gotovo sve primedbe medijske zajednice na Nacrt zakona o javnom informisanju odbijene i predočio da je, posle raspuštanja radne grupe, neizvesno kako će izgledati tekst koji će biti poslat Evropskoj komisiji, a potom i Vladi Srbije, posle usaglašavnja sa drugim ministarstvima.

Naučni saradnik Instituta društvenih nauka Jovanka Matić je napomenula da svrha medijske reforme nije ukidanje državnog vlasništva, već modela finansiranja medija koji će sprečiti da državni novac bude kanal za politički uticaj i „meku cenzuru“.

Svima je potrebno dati šansu da ravnomerno posluju na tržištu, naglasila je Matić i konstatovala da bi u tekućim raspravama o reformi medijskog zakonodavstva trebalo više da se čuje glas građana.

“Sve reforme u društvu se obavljaju u ime dobrobiti građana. To je slučaj i sa medijskim reformama”, rekla je ona.

Predsednik NUNS Vukašin Obradović je ukazao da ne postoje ravnopravni uslovi za sve na medijskom tržištu, pominjući privilegovane medije koji svoj položaj temelje na državnom vlasništvu i subvencijama.

Zato imamo pojačan uticaj države na medije, dok se građanima nude poludirigovane informacije, naglasio je Obradović.

On je preneo stav NUNS da bi sve korisnike budžetskog novca trebalo obavezati da objave podatke koliko su novca potrošili na oglašavanje, posebno na ugovore sa agencijama za odnose za javnost.

Šef Medijskog odeljenja Misije OEBS u Srbiji Dragana Nikolić Solomon ocenila je da se sa odugovlačenjem rokova iz Medijske strategije uvećavaju problemi, ukazujući da se agonija medija neretko završava njihovim gašenjem.

Solomon je primetila da mediji beleže konstantan pad prihoda, pri čemu su naročito ugroženi nezavisni mediji koji zbog načina izveštavanja gube prihode od oglašavanja.

Nikolić Solomon je rekla da će nezavisni mediji koji kritički izveštavaju nestati ako izostane projektno finansiranje, dok će državni mediji ostati jedini čiji će glasovi moći da se čuju u društvu.

Beogradski Medija centar bio je video linkom povezan sa medija centrom u Nišu, pa su u raspravi učestvovali i novinari iz tog grada.

Okrugli sto NUNS organizovan je uz podršku Fondacije za otvoreno društvo. Na skupu su još, između ostalih, govorili Dragan Janjić, potpredsednik NUNS-a i Saša Mirković, predsednik ANEM-a, dok su živoj raspravi svoj doprinos dali i profesor FPN Rade Veljanovski, advokat Slobodan Kremenjak, kao i profesor pravnog fakulteta Union Saša Gajin.

Detaljan izveštaj sa Okruglog stola, kao i video zapis sa događaja možete da pogledate ovde.

Tagovi

Povezani tekstovi