NUNS: Besplatne akcije za zaposlene u neprivatizovanim medijima

besplatne-akcije

[box align=’box-left’ id=’3087′]

Prema postojećem Zakonu o privatizaciji, zaposlenima može pripasti najviše do 30 odsto akcija i to nakon privatizacije, ocenili su u Agenciji za privatizaciju na sastanku sa predstavnicima NUNS-a. Svako drugačije rešenje, naglašeno je, zahtevalo bi donošenje posebnog zakona o privatizaciji medija.

Postupak privatizacije medija biće sproveden u skladu sa postojećim zakonskim rešenjima i moguće ga je obaviti u rokovima koje predviđa Nacrt Zakona o javnom informisanju, tvrde u Agenciji.

U Agenciji za privatizaciju smatraju da je u naznačenom roku moguće sprovesti i okončati proces vlasničke transformacije preostalih neprivatizovanih medija. Predstavnici Agencije za privatizaciju naglasili su da predložena regulativa ne ostavlja mogućnost za dalje odlaganje privatizacije.

Agencija nije uključena u aktivnosti oko najavljenog modela transformacije Tanjuga, po kojoj bi ova novinska agencija bila podeljena na deo koji bi bio pripojen Pres birou Vlade Srbije a ostatak pretvoren u akcionarsko društvo, već je ovo pitanje u nadležnosti Vlade Srbije, rečeno je u Agenciji za privatizaciju.

Nacrtom Zakona o javnom informisanju predviđeno je da će za medije čiji su osnivači, neposredno ili posredno, Republika, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave, kao i ustanove, preduzeća i druga pravna lica koja su u celini ili delom u državnoj svojini ili se finansiraju iz javnih prihoda, do 31. decembra 2014. godine biti okončana privatizacija ili objavljen javni poziv.

Sastanku su u ime Agencije za Privatizaciju prisustvovali izvršni direktor Albina Kecman Šušnjar, i zamenik direktora Centra za privatizaciju Aleksandar Sarić. Nezavisno udruženje novinara Srbije su predstavljali predsednik Vukašin Obradović i potpredsednik Dragan Janjić.

 

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 22. 07. 2013.

Tagovi

Povezani tekstovi