NUNS: Kurir i psiholog prekršili etiku

kurir

[box align=’box-left’ id=’3193′]

U tekstu objavljenom u Kuriru u subotu 3. avgusta, o Georgievu se piše kao o “najvećoj šljokari u Srbiji”, a kao argumentacija navodi tvrdnja psihologa Aleksandra Šibula da je Vlado Georgiev alkoholičar te da “njemu treba neko blizak da ga uceni ili da mu zapreti jer drugačije neće pristati da započne lečenje”.

NUNS podseća da Kodeks novinara Srbije zabranjuje objavljivanje neosnovanih optužbi, kleveta i glasina, kao i da je novinar dužan da poštuje privatnost, dostojanstvo i integritet ljudi o kojima piše. Pravo na privatnost je suženo kada je reč o javnim ličnostima, ali to istovremeno ne znači da mediji mogu da ga krše bez ikakvog razloga i objašnjenja.

Ništa manje od postupka Kurira, NUNS je zaprašćen komentarima psihologa koga Etički kodeks psihologa Srbije obavezuje “da javno ne komentariše podatke koji se odnose na pojedince čiji je identitet obelodanjen, čak ni onda kada ti pojedinci daju saglasnost za otkrivanje svog identiteta”.

NUNS poziva Savet za štampu da reaguje povodom teksta u Kuriru.

Takođe, pozivamo Odbor za etička pitanja i Sud časti Društva psihologa Srbije da ocene i javno saopšte da li je psiholog Aleksandar Šibul povredio profesionalnu etiku.

Tagovi

Povezani tekstovi