Preporučena ostavka

Nakon odbijanja SDP da glasa za Vladin zakon o NIS i prelaska u opoziciju, Orlić je naveo da će do kraja godine stranka pokušati da sruši Vladu. To bi mu bilo treće rušenje Vlade, uz jedno smenjivanje predsednika stranke – Vuka Obradovića. Miloševića je srušio dok je bio u okviru koalicije DOS, a upravo je socijaldemokratskim glasovima srušena prethodna Vlada Zorana Živkovića. Zauzvrat, stranka je dobila četiri poslanička mandata na listi G 17 Plus. Tada se o SDP počelo govoriti kao o trgujućoj stranci. Ovo je naročito dobilo na težini kada se, nedugo nakon izbora, Orlić slikao za Gloriju u novom, luksuzno opremljenom stanu od 100 kvadrata u centru Beograda. Novu imovinu je obrazlagao podizanjem stambenog kredita, dok su pojedini mediji tvrdili da ta banka ne daje ovakvu vrstu kredita.
U politiku Orlić je ušao iz novinarstva. Bio je novinar Sportskog žurnala, Studija B i BK televizije, gde se proslavio emisijom Tet a tet. Kada je Bogoljub Karić 1997. godine rešio da uđe u politiku osnivajući Socijaldemokratiju, poveo je sa sobom i Orlića. Obavljao je funkciju potpredsednika, a nakon afere Obradović, i predsednika stranke. Nakon ujedinjenja sa DA postaje prvo kopredsednik stranke, a zatim član Predsedništva. Decembra 2000. godine Savezna vlada postavila ga je za saveznog sekretara za informisanje i tu funkciju obavljao je sve do sada. Na tom mestu je imao i dve afere – čudni put u Kinu i potpisivanja ugovora sa tamošnjim Radio Internacionalom, i kada je njegov telohranitel reketirao vlasnika Maksi taksija.
Rođen 2. avgusta 1971.godine u Beogradu gde je i diplomirao ekonomiju. Oženjen je Jelenom Orlić, donedavnim zamenik ministra za rad i socijalna pitanja, sa kojom ima kćerku Helenu.


M. Miloradović

Tagovi

Povezani tekstovi