NUNS i UNS: Ozbiljni nedostaci Akcionog plana za spovođenje Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije

uns-nuns-456x250-1

[box align=’box-left’ id=’3404′]

NUNS i UNS smatraju da za  javnost samo podaci o vlasniku medija nije dovoljna za transparentnost rada medija. Zato su NUNS i UNS predložili obaveznost objavljivanja podataka o svim finansijerima i oglašivačima čiji udeo u ukupnom godišnjem prihodu prelazi 20 odsto.

Predstavnik NUNS-a i UNS-a je, takođe, tražio da se u tekstu Akcionog plana predvidi izmena Zakona o javnim nabavkama kako bi taj zakon važio i za kupovinu, razvoj, produkciju ili koprodukciju RTV programa ili kupovinu vremena za emitovanje programa.

Udruženja smatraju da se bez usvajanja njihovih predloga omogućavaju zloupotrebe prilikom raspodele sredstava medijima iz budžeta i zato su tržaila od radne grupe predloženo radnoj grupi da se ova oblast briše sa liste izuzetaka na koje se ne primenjuje Zakon o javnim nabavkama.

NUNS i UNS posebno zabrinjava što je radna grupa najpre prihvatila primedbe njihovog predstavnika, a potom su te odredbe izbačene iz konačnog teksta Akcionog plana za spovođenje Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije.Uduženja novinara protestuju i zbog toga što Ministarstvo pravde nije obrazloženo odgovorilo na ove primedbe čime je prekršeno načelo javnosti rada.

U Beogradu: 06.09.2013. godine

Nezavisno udruženje novinara Srbije
Udruženje novinara Srbije

 
 

Tagovi

Povezani tekstovi