Gradonačelnik Leskovca kažnjava medije

goran-cvetanovic-gradonacelnik-leskovca

[box align=’box-left’ id=’3531′]

Prema saznanjima NUNS-a, gradonačelnik Cvetanović, nezadovoljan što u nedelju na događaj u selu Međa nisu došli izveštači svih lokalnih medija sa kojima gradska vlast ima ugovore o sufinansiranju, naredio je načelniku gradske Uprave za finansije da medije koji se nisu odazvali pozivu kazni tako što će im odbiti 10 odsto od iznosa predviđenih godišnjim ugovorima. Inače, ovim ugovorima koje je lokalna vlast sa medijima potpisala bez javnog konkursa, obaveza medija je da informišu o aktivnosti lokalne samouprave i o drugim događajima za koje redakcije procene da su od javnog interesa.

Ovakvo ponašanje čelnika lokalnih vlasti samo potvrđuje opravdanost višegodišnjeg zalaganja NUNS-a i drugih članica Medijske koalicije (UNS, ANEM, NDNV, Lokal pres) da se sufinansiranje medija iz budžeta odvija transparentno, putem medijskih projekata i javnih konkursa. Ovo rešenje predviđeno je Medijskom strategijom, a biće ugrađeno i u novo medijsko zakonodavstvo koje treba da se donese do kraja godine.

 Na taj način, onemogućiće se politički voluntarizam u sufinansiranju medija, i osigurati objektivno informisanje u skladu sa javnim interesom.

 Sekretarijat NUNS-a

 U Beogradu 24. septembra 2013.

Tagovi

Povezani tekstovi