NUNS: U Zaječaru zloupotrebljena budžetska sredstva, namenjena medijima

zloupotreba-potrosnje

[box align=’box-left’ id=’3550′]

NUNS poziva nadležne organe da hitno ispitaju navode o zloupotrebama budžetskog novca i pritiscima na medije u Zaječaru i o tome što pre obaveste javnost. NUNS će, takođe, učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi zaštitio prava medija i novinara na nesmetan pristup informacijama od javnog značaja, a o ovom događaju ćemo obavestiti Evropsku komisiju i međunarodne medijske i novinarske organizacije.

 Prema izveštaju produkcije „Za medija“, koja je direktno ugrožena zbog načina na koji su gradske vlasti raspoređivale novac namenjen medijima, gradonačelnik Saša Mirković i njegovi saradnici su oštetili lokalni budžet za više desetina miliona dinara tako što su davali budžetski novac i druge pogodnosti TV Best, koja je pod njihovom neposrednom kontrolom.

Produkcija „Za medija“ je izveštavala o malverzacijama u ovoj oblasti, zbog čega joj je drastično ograničen pristup informacijama od javnog značaja, dok je „TV Best“ dobila neku vrstu monopola na te informacije, proizlazi iz izveštaja. Time se guši sloboda informisanja a novac svih građana se troši za kampanje u korist određenih političkih stranaka, a ne za objektivno i pravovremeno informisanje. 

 Ovakav pristup potvrđuje punu opravdanost zahteva NUNS-a i drugih članica Medijske koalicije da se način trošenja budžetskih sredstava namenjen medijima izmeni tako da se ograniči mogućnost lokalnim, pokrajinskim i republičkim organima da utiču na uređivačku politiku.

 Sekretarijat NUNS-a

 U Beogradu 27. 09. 2013.

Tagovi

Povezani tekstovi