Best TV: „Za media“ nije medij

tv

[box align=’box-left’ id=’3555′]

Upali ste u istu zamku “Za medije”  kao i UNS, plasirajućii njhovu priču kao jedinu merodavnu, pouzdanu i tačnu.  Da ste malo bolje pogledali  “istraživanje”  koje je uradila “Za media” primetili biste mnoge praznine u priči.

Evo nekih od njih: konkurs za medije (a lepo je u tekstu navedeno radio i tv stanice koje imaju dozvolu RRA, a ne produkcijske kuće) raspisan je nedeljama pre nego što je Velimir Ognjenović izabran za gradonačelnika Zaječara, a pre njegovog imenovanja nadležna komisija donela je odluku o raspodeli sredstava; da bi naša kuća a i grad potpisali sporazum o poravnjanju dugova znači da postoje obostrana dugovanja, ali dugove grada prema nama novinarka nigde ne spominje; tvrdi da je ugovor sa različitim tekstom zaveden pod istim brojem i datumom u različitim institucijama, ali nam ga ne pokazuje…Ima toga još, ali niste primetili, ili niste želeli.

Ne vidimo zašto je produkcija “Za medija” (a takvih ima na stotine u Srbiji) direktno ugrožena to nije dobila novac iz gradskog budžeta (a nije za to bilo osnova), niti zašto smo mi zbog toga krivi. Ne vidimo ni zašto su građani uskraćeni za informacije bitne za funkcionisanje grada jer ” Za medija” nije medij i nema gde te informacije da plasira. Pošto  su dvoje od njih petoro dopisnici Pinka i Tv Prva (to nije sukob interesa?), urednici u Beogradu odlučuju koji će sadržaji biti plasirani, a ne ono što je od interesa za Zaječarce.

Best televizija nema monopol nad informacijama, jer ugovor o finansiranju imaju još regionalna Tv Istok, lokalna Tv F, regionalni radio Tempo i dve lokalne radio stanice.  Ne znamo otkud odjednom vaša silna zabrinutost za medije u Zaječaru, kada ste uporno ćutali duže od godinu dana kada smo vas obaveštavali način tadašnji gradski zvaninici i direktori javnih preduzeća i ustanova postupaju prema nama. Do svake informacije dolazili smo pozivajući se na Zakon o dostupnosti informacijama od javnog značaja nakon 15 dana, nisu nam bila dozvoljena snimanja sednica Gradskog veća ni drugih zvaničnih skupova, a za svako skupaštinsko zasedanje slali smo posebne akreditacije. Tada potokol ni nadležne u Zaječaru niste podsećali na odredbe Zakona o javnom informisanju.

Niste reagovali prošle godine kada je odlukom tadašnjega gradonačelnika Boška Ničića raskinut ugovor o informisanju sa našom  kućom (tada jedinom sa regionalnom dozvolom za emitovanje programa), a 26 miliona dinara podeljeno drugim emiterima, a i onima koji to nisu. Tako su vaši miljenici  iz “Za medije”  dobili 2012. godine 3,4 miliona dinara! Za agenciju koja nema gde da plasira informacije, nema medij, da ne govorimo o programskoj šemi ili uređivačkoj politici, previše para. To nije bilo čudno? Da li se pitate pod  čijom su kontrolom oni bili, a nisu bili jedini? Kada se novac koji su dobili podeli na broj zaposlenih, zna se i da su za svoje informisanje dobili po 700 hiljada dinara po osobi. Kada bismo isti odnos primeni na Best tv trebalo bi da iz gradske kase dobijemo više od 35 miliona dinara!  

Čudno je da tada niste obaveštavali Evropsku komisiju i medjunarodne medijske i novinarske organizacije i kako tada niste bili zabrinuti da li gradska vlast, kako ste se izrazili “brutalno nameće punu kontrolu uređivačke politike.

Želimo da verujemo da ste saopštenje, kojim ste naneli štetu Best televiziji i urušili ugled medijskih profesionalaca koji u ovoj kući rade decenijama, sročili izmanipulisani i da  ćete sledeći put kontaktirati i uredništvo naše kuće.

U Zaječaru.

Urednički kolegijum Best televizije

27.9.2013.   

Tagovi

Povezani tekstovi