Neobjašnjiva presuda novinarki agencije Beta

sud-bat-terazije-gg-1

[box align=’box-left’ id=’3698′]

Iz same presude proističe da je tužba predsednika RS neosnovana i da je novinarka Kovačević neopravdano kažnjena. NUNS smatra da ovakve presude ograničavaju slobodu izražavanja i da su u direktnom sukobu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Banjalučki sud kaznio je novinarku sa obrazloženjem da je odgovorna po prijavi Dodika za „povredu časti i ugleda“ zbog objavljivanja vesti o tome da protiv njega postoji krivična prijava za zloupotrebu novca iz budžeta Presuda je neobjašnjiva jer u njenom obrazloženju stoji da sporna vest Bete „suštinski odgovara podacima iz krivične prijave“. Međutim, dodatno se konstatuje da je novinarka „propustila da navede da se radi o sumnji u izvršena navedena krivična dela“ i zbog toga joj je izrekao visoku novčanu kaznu.

Agencija Beta je 19. februara 2009. godine objavila delove iz Izveštaja o postojanju osnovane sumnje o počinjenju krivičnog dela, koji je Državna agencija za istrage i zaštitu BiH podnela Tužilaštvu BiH i u kojem se Dodik i još neki funkcioneri sumnjiče da su naneli štetu budžetima BiH i RS od 145 miliona konvertibilnih maraka. Milorad Dodik je više puta verbalno napadao Betinu dopisnicu i iznosio neistine u vezi sa tim slučajem, a 2. juna 2012. pokušao je da novinarku Kovačević izbaci sa konferencije u Banjaluci. Taj postupak predsednika RS najoštrije su osudila novinarska udruženja iz Srbije, BiH, Republike Srpske i Evrope.

 Sekretarijat NUNS-a

 U Beogradu, 17. 10. 2013.

Tagovi

Povezani tekstovi