Predstavljen “Vodič za novinare: Pregovaračka poglavlja 23 i 24 – O čemu pregovaramo?”

desktop4

Publikacija je nastala kroz projekat GIZ u saradnji s Nezavisnim udruženjem novinara Srbije (NUNS), autorke su Ivana Đurić i Sanja Mrvaljević Nišavić, a akcenat je na prva dva poglavlja koja će Srbija otvoriti tokom pregovora sa EU.

[box align=’box-center’ id=’3800′]

Predsednik NUNS-a Vukašin Obradović rekao je na prezentaciji da će novinari imati ključnu ulogu u pregovaračkom procesu, jer će njihova misija biti da nejasne pravne i stručne izraze približe građanima.

„Osim ovih objašnjenja, još važnije će biti mera s kojom će novinari preneti vrednosni sistem na kojem počiva EU. Verujem da su novinari spremni za ovaj ozbiljan posao, a vodič će im u tome pomoći“, dodao je Obradović.

Šefica tima za pregovore sa EU Tanja Miščević rekla je da je proces pregovora „naš proces“ i da je prihvatanje standarda evropskih vrednosti zapravo uputstvo za ono što treba da bude „popravljeno“ u Srbiji.

„Ovo radimo ne samo da bismo sebe uskladili sa okruženjem i Evropom, već da bismo mi, građani Srbije, živeli bolje tako što će naša prava biti u potpunosti zaštićena. Vladavina prava je važna zbognas samih“, rekla je Tanja Miščević.

Ona je naglasila da su pregovori o poglavljima 23 i 24 najteža oblast, ali ujedno i najvažnija, jer podrazumevaju veliki opseg reformi. Dodala je da prema istaživanju Kancelarije za evropske integracije Srbije, 70 odsto građana podržava reforme.

„To je ono što će nas tokom pregovora voditi i zato će nam biti potrebna pomoć medija da sve to što radimo približimo građanima i pokažemo im da proces pregovora teče zbog svakog od njih“, kazala je Tanja Miščević.

Predsednica Odbora Skupštine Vojvodine za evropske integracije i međuregionalnu saradnju Maja Sedlarević rekla je da duboko veruje u to da se Srbija zaista menja, ali da to mora da pokaže i na taj način što će u pregovaračke timove u budućnosti uključiti i predstavnike Vojvodine.

Osim predstavljanja publikacije, u holu Studija M Radio-televizije Vojvodine postavljena je i izložba žurnalističko-dokumentarne fotografije pod nazivom „Srbija ispred objektiva“, koja će trajati do 4. novembra.

Autori izložbe su mladi umetnici Saša Čolić, Nemanja Jovanović, Milovan Milenković, Marko Risović, Nemanja Pančić i Marko Rupena.

Tagovi

Povezani tekstovi