SO Grocka dužna da poštuje novinarske slobode

sloboda-medija-i-katanac

[box align=’box-center’ id=’3822′]

NUNS upozorava da je ovom zabranom grubo povređena ustavom garantovana sloboda informisanja. Takođe, prekršen je i Zakon o javnom informisanju koji propisuje da niko ne sme, ni na posredan način, da ograničava slobodu javnog informisanja, naročito ne zloupotrebom državnih ovlašćenja. Naprotiv, Zakon obavezuje „državne organe i organizacije, organe teritorijalne autonomije i lokalne samouprave, javne službe i javna preduzeća, kao i poslanike i odbornike da informacije o svome radu učine dostupnim za javnost i to pod jednakim uslovima za sve novinare i sva javna glasila“.

Glavnom i odgovornom uredniku portala NаšаGrockаInfo Željku Matorčeviću i novinarki istog medija Svetlani Urošević obezbeđenje SO Grocka zabranilo je juče ulaz na javnu sednicu  lokalnog parlamenta. Na pitanje ko je zabranio ulaz, novinari nisu dobili odgovor.

NUNS poziva čelnike lokalne samouprave u Grockoj da omoguće novinarima da slobodno izveštavaju o svim pitanjima od javnog interesa. Organi vlasti su dužni da ravnopravno tretiraju sve novinare i da im pod jednakim uslovima omoguće pun prustup informacijama od javnog značaja.

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 01. novembra 2013.

Tagovi

Povezani tekstovi