ŠABIĆ: Srbija zaostaje u dostupnosti informacijama

Broj obraćanja Službi raste i mnoge od njih, kako je istakao Šabić, ukazuju na to da je stepen korupcije u Srbiji dramatično visok, jer su „milijarde državnih sredstava daleko od javnosti“, odnosno da je taj problem „jedan od najvećih deficita koje imamo u odnosu na druge države u tranziciji“.
– Zakon predviđa i represivne mere, one su blage, od pet do 50 hiljada dinara. Ali, problem treba tretirati nezavisno od visine kazne, jer poverenik ne vodi prekršajni postupak. Aktivna legitimacija za vođenje postupka je poverena Ministarstvu kulture. Ja ću Ministarstvu dostaviti podatke o svakom slučaju u kojem postoji biće prekršaja Zakona. Tu se naša ovlašćenja iscrpljuju. Nije sve u sankcijama, ali se sankcija ne treba odreći kada je reč prema onima koji ne žele da izvršavaju svoje zakonske obaveze – rekao je Šabić.
– Od 1. jula do 14. septembra u rad je uzeto 149 predmeta, od kojih je 118 klasičnih žalbi podnetih u skladu sa Zakonom, ljudi koji nisu ostvarili svoje pravo da dođu do informacija. Još devet zahteva podneto je direktno povereniku, a ne organu koji raspolaže informacijom; nije poštovana procedura, a Služba poverenika je prosledila te zahteve nadležnom organu – rekao je Šabić.
On je istakao da ima 16 predstavki i žalbi na rad državnih organa.


B. T.

Tagovi

Povezani tekstovi