Tržište telekomunikacija u vakuumu

O toj odluci i iznosu sredstava odlučivaće Vlada Srbije na sutrašnjoj sednici ili naredne nedelje. Inače, reč je o sredstvima koja se Agenciji daju kao pozajmica i ta sredstva biće vraćena od izdavanja licenci za rad u sektoru telekomunikacija. Podsećanja radi, Agencija za telekomunikacije saopštila je pre dva dana da obustavlja sve aktivnosti do daljnjeg zbog nedostatka inicijalnih uslova za rad.

Izvršni direktor kompanije VeratNet Milomir Jevtić kaže za Danas da razume odluku čelnika Agencije i naglašava da „neko od ove situacije ima korist“. On podseća da je formiranje Agencije kasnilo više od dve godine.

– Postavlja se pitanje zašto Vlada nije izdvojila sredstva koje je po zakonu dužna da obezbedi. Kao da joj nije u interesu da dođe do deregulacije tržišta i da zakon funkcioniše. Šest meseci od formiranja Agencije treba da počne izdavanje licenci a od osnivanja je prošlo već dva meseca. Ova situacija neće dovesti do haosa na tržištu jer određeni haos već postoji, pre svega, u kablovskoj televiziji. Zašto se pare ne izdvajaju to je možda i političko pitanje a blokada rada Agencije sprečava deregulaciju tržišta, dolazak novih firmi kao i proširenje usluga za koje smo mi zainteresovani. Situacija će najviše odgovarati Telekomu – tvrdi Jevtić i podseća da sve zemlje u okruženju Srbije imaju formirane Agencije.

Direktor kompanije Telefonija Branimir Bošković izražava žaljenje zbog saopštenja Agencije za telekomunikacije i slaže se da će doći do vakuuma na tržištu telekomunikacija s obzirom na to da Ministarstvo za kapitalne investicije više nema mogućnosti da izdaje dozvole.

– Verovatno će određene firme početi da rade u sivoj i crnoj zoni i pokušati da iskoriste situaciju što je loše za Telefoniju i druge firme koje su dobile dozvole. Još uvek smo u proceduri za dobijanje izvesnih dozvola jer smo sa Ministarstva upućeni na agenciju – kaže Bošković za Danas.

Predsednik Udruženja internet provajdera Vojislav Rodić procenjuje da je formiranje Upravnog odbora Agencije kasnilo dve godine zbog političkih pritisaka i interesa ko će biti članovi UO a da se pri tom zaboravaljalo da je reč o nezavisnom regulatornom telu.

– Imenovanjem članova UO agencija nije počela sa radom. Ostalo je da zaposli više desetina ljudi i formira pravilnike na osnovu kojih će da radi. Očekujem da sredstva za Agenciju budu opredeljena tek za sledeću godinu. To znači da ako Agencija već 1. januara bude imala na raspolaganju potrebni novac trebaće joj šest meseci da zaposli ljude i kreira pravilnike, tako da će do dodeljivanja prve licence doći tek sledeće jeseni. To je šteta za društvo, a nekome korist – smatra Rodić.

Tagovi

Povezani tekstovi