Predstavljen novi Kodeks novinara na jezicima nacionalnih manjina

kodex-novi-sad

[box align=’box-left’ id=’4232′]

Član grupe koja je radila na dopuni Kodeksa novinara Zlatko Minić kazao je na konferenciji za novinare da su novim odredbama propisana pravila u vezi sa primanjem poklona od kompanija, finansiranjem putovanja i izveštavanjem sa njih, kao i pravila o finansiranju susreta i događaja.

„Sada sudovi časti oba udruženja mogu da postupaju u slučaju kršenja odredbi Kodeksa. Ranije se moglo desiti da novinari rade u sukobu interesa, prime poklone ili postupe neetično, jer nije bilo preporuka i odredbi koje su to branile. Samim tim sud časti takve situacije nije mogao ni da sankcioniše“, kazao je Minić.

On je dodao da je kao dopuna Kodeksu dodat i niz preporuka redakcijama, kao što je predlog da one usvoje svoje „interne etičke kodekse“ koji će dodatno razraditi ono što je sada dato u opštim crtama.

Generalni sekretar NUNS-a Svetozar Raković ukazao je da su Kodeks inovirala dva udruženja – NUNS i Udruženje novinara Srbije.

Novi Kodeks preveden je na devet jezika nacionalnih manjina – albanski, bosanski, bugarski, mađarski, romski, rumunski, rusinski, slovački i hrvatskim jeziku, uz pomoć Ministarstva kulture i Misije OEBS-a.

Tagovi

Povezani tekstovi