ŠABIĆ: Poverenik bez uslova za rad

Šabić ukazuje da nisu obezbeđeni ni „najelementarniji uslovi za ostvarivanje funkcije Poverenika i da postoje veoma ozbiljne indicije da ni tri meseca po donošenju zakona veliki procenat organa vlasti nije spreman da započne sa njegovom primenom“.
– Još nemam svoju službu, ni kancelariju, osnovne uslove za rad, kazao je Šabić agenciji Beta, precizirajući da je prema zakonu, za formiranje službe koja pomaže povereniku, potrebna saglasnost Skupštine Srbije. Na tu odluku će se, kako je kazao, verovatno čekati dugo. Šabić je o situaciji u kojoj se nalazi pismeno obavestio i sekretara Vlade Srbije, predsednika republičkog parlamenta i ministra kulture, ali da nije dobio nikakav odgovor. Pomoć je, prema njegovim rečima, ponudila jedino Misija OEBS u SCG, koju je on odbio, ali je prihvatio da u saradnji sa tom misijom bude odštampan priručnik koji će pomoći da se građani bolje upoznaju sa pravima i sadržinom zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.
Zakon o slobodnom pristupu informacijama propisuje da svako ima pravo da mu se informacija od javnog značaja učini dostupnom tako što će mu se omogućiti uvid u dokument koji sadrži takvu informaciju, kao i pravo na kopiju tog dokumenta, koja mu se može uputiti poštom, faksom, elektronskom poštom.


S.D.

Tagovi

Povezani tekstovi