Sramno: Novinsko udruženje krši zakon i poziva na cenzuru!

kurir-citaoci-kurira-kiosci-nema-novina-1356735762-246937-1

[box align=’box-left’ id=’4612′]

Redakcija Kurira smatra da bi NUNS trebalo da se bavi zaštitom prava novinara i novinarskog poziva, a ne poslom tužioca, sudije ili privatnog istražitelja. Svojim dopisom u kojem tvrdite da je „Kurir prekršio zakon“, i da „postoji opasnost da poverioci Kurira budu oštećeni“ i sami kršite zakon, tačnije član 3 Zakona o javnom informisanju, zalažući se za objavljivanje informacija bez prethodne provere, što nije u skladu sa elementarnim pravilima struke i pravilom dužne novinarske pažnje. Takođe, bez ikakvog osnova prejudicirate da bi rukovodstvo kompanije „Kurir info d. o. o. “ moglo da ošteti svoje poverioce izvršenjem navodno nezakonitih radnji, što je kršenje člana 37 Zakona o javnom informisanju, u kojem jasno stoji da se „niko ne sme označiti učiniocem kakvog kažnjivog dela, odnosno oglasiti krivim ili odgovornim pre pravnosnažne odluke suda ili drugog nadležnog organa“.

Reći da „postoji mogućnost da registrovanjem navodno novog – starog Kurira budu oštećeni eventualni poverioci prethodnog izdavača ovog lista“ je potpuno neosnovana i neproverena izjava, gotovo koliko i informacija da „postoji mogućnost da Vukašin Obradović bude zvanično imenovan za glasnogovornika Dragana Đilasa, ili da će Vukašin Obradović da se napije i pretuče nekog političkog protivnika gospodina Đilasa i time učini kriminalno delo“.

Objaviti da „Kurir krši zakon“ znači preuzeti na sebe ulogu suda i potpuno ignorisati sudsku vlast Republike Srbije. Isto bi bilo kad bismo mi napisali da će „Vukašin Obradović uzeti mito od nekih političara iz Beograda i Vranja, kako bi stopirao objavljivanje afera o njima u Vranjskim novinama, a na drugoj strani koristiti NUNS kako bi te iste korumpirane političare i biznismene štitio od ‘zlih tabloida'“.

Na kraju, podsećamo još jednom gospodina Obradovića da nije tužilac, sudija ili privatni istražitelj (izvinjavamo se ako ipak jeste privatni istražitelj), nego predsednik udruženja novinara, i da mu je dužnost da se bavi promocijom prava novinara i zaštitom slobode medija, a ne da se stavlja iznad celokupnog pravnog sistema ove države i po sopstvenom nahođenju, prekim sudom, proglašava krivim pojedince ili organizacije.

Redakcija dnevnih novina Kurir

Tagovi

Povezani tekstovi