Vlada mora da preseče

– Ako oni kažu da se ide sa jednim, a ne sa dva računa, onda će se tako i uraditi. Mi smo prosledili Vladi Srbije stavove EPS i RTS, ali i stav RRA da se naplata vrši preko jednog računa – istakao je Vasić za Danas.
Agencija Beta objavila je vest, pozivajući se na čelnike ministarstva energetike i rudarstva, da smatraju da je naplata TV pretplate preko jednog računa EPS suprotna zakonu. Željko Martinović, portparol ministarstva, za Danas je istakao da niko iz ministarstva to nije rekao agenciji Beta i da je stav da se ovo pitanje javno ne komentariše. Martinović navodi da ovaj problem mora da se reši dogovorom između EPS i RTS.
Vasić smatra da je naplata pretplate putem jednog računa za struju najefikasnije rešenje i da ne bi trebalo da bude dodatnih uplatnica. Prema njegovim rečima ako se ne obavi na ovaj način finansiranje RTS onda to i nije javni servis. On je potvrdio da je finansijska situacija u RTS teška jer su opterećeni starim, ali i novim dugovanjima. Vasić navodi da će se prema novom zakonu RTS uskratiti priliv novca iz budžeta kada se završi njegova transformacija u javni servis, do 31. aprila. Do tada RTS će se finansirati iz tranzicioniog fonda, iz budžeta. Prema njegovim rečima do tada treba proveriti kako funkcioniše sistem pretplate, i da li RTS može od tog novca da preživi.
– Nakon toga po zakonu RTS ne može da se finansira iz budžeta – ističe Vasić napominjući da izmene Zakona o informisanju, usvojene u avgustu, još nisu stupile na snagu.
Vasić je naveo da možda sprovođenje pretplate može efikasno da uradi i neka privatna agencija ali da je Zakonom jasno precizirano da to mora da bude javno preduzeće, što EPS jeste.
– Rukovodioci EPS su uzeli za pravo da tumače Zakon o radiodifuziji kako oni hoće i čuvaju svoj interes. Transformaciaj RTS u javni servis je, ipak, nacionalni interes – ističe Vasić.


M. Miloradović

Tagovi

Povezani tekstovi