Pravo građanina da zna

 U organizaciji Transparentnosti Srbija i Komiteta pravnika za ljudska prava u Beogradu je održan okrugli sto na kojem su predstavljena iskustva u implementaciji Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja donetim u novembru prošle godine. Dosledna primena Zakona važna je u borbi protiv korupcije, obezbeđuje „pravo građanina da zna“, rečeno je u diskusiji. Neophodna je edukacija građana o tome koja prava imaju i organa uprave, ustanova, javnih preduzeća kakve su im obaveze.


Prva iskustva na koja ukazuju rezultati istraživanja nevladinih organizacija su da je veliki broj odgovora, nakon prvobitnog ignorisanja administracije, dospeo na adrese pošiljalaca zahteva, čemu je doprinelo javno objavljivanje sadržaja pitanja i objašnjenja da su istraživanja u toku.
Tamara Lukšić – Orlandić iz Fonda za otvoreno društvo, predstavnica Koalicije nevladinih organizacija za slobodni pristup informacijama, istakla je da su ekspertske organizacije Centar za unapređivanje pravnih studija, Beogradski centar za ljudska prava, Građanske inicijative, Centar za antiratnu akciju i Fond lobirale za donošenje Zakona i sačinile Vodič koji na jednostavan način objašnjava prava građana. Vodič, urađen uz pomoć OEBS, ima već dva izdanja, a u jučerašnjem broju Danasa objavljen je u tiražu od 30 hiljada primeraka, rekla je Tamara Lukšić-Orlandić.
Dejan Milenković iz Jukoma predstavio je rezultate istraživanja ove organizacije o monitoringu primene Zakona i istakao da je važno da se utvrdi šta je službena tajna.
– Nemamo zakon o klasifikaciji podataka – ne može zapisnik sa sednice Vlade da bude sam po sebi tajna – ukazao je Milenković.
Politikolog Vladimir Goati istakao je da „svest građana Srbije nije dorasla zakonima kakav je ovaj“.
– Ti zakoni su doneti na krilima obaveze prema međunarodnoj zajednici. Ljudi ne znaju šta im pripada, po svim istraživanjima tek nešto više od trećine građana zna da po Zakonu ima pravo, a državni činovnici ne znaju šta su ima obaveze – naglasio je Goati.
Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija naglasio je da su istraživanja ove organizacije pokazala da se na ponovljene zahteve građana i medija na republičkom nivou ne odaziva 40 odsto organa vlasti, a na lokalu 60 procenata.
– Samo osam odsto naših građana zna da se može obratiti povereniku za informacije od javnog značaja. Zbog toga je potrebna edukacija o odbrani pred eventualnom zloupotrebom vlasti – rekao je Nenadić.


B. T.

Tagovi

Povezani tekstovi