Pravo na pristup informacijama

Rasprava o primeni Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja održana je povodom Svetskog dana prava javnosti da zna, a poverenik za informacije Rodoljub Šabić je izjavio da se najveći broj žalbi koje je njegova kancelarija primila odnosi na ćutanje administracije povodom različitih zahteva da obezbedi uvid u pojedine podatke u vezi sa svojim radom.

„To je vrlo indikativan podatak, on govori zapravo o tome da javni organi vlasti još ne shvataju suštinu zakona. Nema nikakve logike u tome da poverenik primenjuje zakon i donosi 100, 200 ili 10.000 rešenja koja će organima nešto nalagati, logika je da poverenik što više deluje u edukativnoj sferi, u sferi tumačenja prava, da rešava samo izuzetne, ekscesne situacije, a da organi vlasti građanima i medijima u što većoj meri dozvoljavaju pristup informacijama od javnog značaja“, kaže Šabić.

Prema Šabićevim rečima, od 122 žalbe koje je dobio, rešeno je njih 79, najčesće upućivanjem rešenja nadležnim organima da obezbede pristup informacijama, što je u većini slučajeva urađeno.

Tagovi

Povezani tekstovi