Novinar traži pravdu u Strazburu

Bujanovac-Desetogodišnji sudski proces u kome je novinar iz Bujanovca Života Matić osuđen da plati kaznu od 85.368 dinara bivšem poslaniku SPS-a Ranđelu Veljkoviću, zbog „nanetog duševnog bola i patnje“, najverovatnije će biti nastavljen pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.


Veljković je tužio Matića zbog teksta objavljenog 1995. godine u „Novinama vranjskim“ pod naslovom „Raša ni(je) diplomirani ekonomista“, u kome je preneo sumnje javnosti u Bujanovcu u Veljkovićevo fakultetsko obrazovanje.


Veljković je u to vreme bio direktor bujanovačke banje „Vrelo“. „Smatramo da je povređena odredba člana 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima, a pošto su iscrpene sve mogućnosti i pravna sredstva u našoj zemlji, obraćamo se veropskom Sudu za ljudska prava u Strazburu“, rekao je Beti advokat Igor Isailović, angažovan preko Odbora za ljudska prava u Vranju. Protiv Matića je dva puta pokretan krivični postupak za klevetu pred Opštinskim sudom u Bujanovcu i dva puta je u tom postupku utvrđeno da on nije odgovoran. Oba puta je Okružni sud u Vranju ukidao prvostepenu presudu, zatim je promenjen sudija Opštinskog suda u Bujanovcu, a novi je 2000. godine doneo odluku da je Matić kriv.


Matić je ispričao da je kasnije usledila i privatna tužba Ranđela Veljkovića za nanetu duševnu bol, iz koje su, verovatno zbog nekog njihovog dogovora, izuzete „Novine vranjske“ i glavni i odgovorni urednik Vukašin Obradović, in podnet je zahtev za obeštećenje u iznosu od 300.000 dinara. „Ovo nije samo moj poraz, nego i poraz pravosuđa i novinarske profesije u ovoj zemlji. Kazne ili nagrade za mene nikada nisu bile merilo šta ću pisati u tim burnim vremenima Miloševićeve vlasti“, rekao je Matić.


On je dodao da Veljković nikada nije demantovao sporni tekst, već je to umesto njega učinio Opštinski odbor SPS-a. Matić je dodao i to da nijednoj stranci u postupku nikada nije omogućeno da vidi spornu diplomu, niti da se pred porotnicima pročita objavljeni tekst.


Života Matić je poverenik Nezavisnog udruženja novinara Srbije za Pčinjski okrug, dugogodišnji dopisnik „Politike“ i saradnik nekoliko medijskih kuća među kojima su bili „Politika ekspres“, „Naša borba“, kao i lokalni OK radio“, Radio „Ema“ i TV „Fokus“.


Beta

Tagovi

Povezani tekstovi