Direktor niškog “Jugoistoka” diskriminiše novinare

srb-nish-jugoistok_620x0

[box align=’box-left’ id=’5340′]

NUNS ukazuje da je direktor niškog javnog preduzeća ovim postupkom prekršio Zakon o javnom informisanju koji u članu 10 propisuje obavezu državnih organa i organizacija, organa teritorijalne autonomije i lokalne samouprave, javne službe i javna preduzeća “da informacije o svome radu učine dostupnim za javnost i to pod jednakim uslovima za sve novinare i sva javna glasila”.

Pored toga, direktor “Jugoistoka” je postupio suprotno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, čiji član 7 glasi: “Organ vlasti ne sme stavljati u bolji položaj nijednog novinara ili javno glasilo, kada je više njih uputilo zahtev, tako što će samo njemu ili njemu pre nego drugim novinarima ili javnim glasilima omogućiti ostvarivanje prava na pristup informacijama od javnog značaja”.

Glavni i odgovorni urednik portala “Južne vesti” Predrag Blagojević obavestio je NUNS da je u sredu 4. juna , zajedno sa ekipom Tanjuga, došao u “Jugoistok” kako bi dobio objašnjenje povodom isključenja struje Upravi grada, Vodovodu, Direkciji za izgradnju, Sportskom centru „Čair“, Predškolskoj ustanovi „Pčelica“ i drugim javnim ustanovama. Direktor “Jugoistoka” Darko Bulatović prvo je Blagojeviću rekao da sačeka, jer se Tanjug ranije najavio, a posle obavljenog razgovora sa ekipom novinske agencije , odbio da odgovori na pitanja urednika “Južnih vesti” tvrdeći da nema vremena.

Kolega Blagojević napominje da je prethodno više puta putem telefona bezuspešno pokušavao da kontaktira direktora “Jugoistoka”, što je poznato njegovoj sekretarici i šefu kabineta.

Zanimljivo je da je na pitanje Blagojevića, kada bi mogao da dobije izjavu Darka Bulatovića u svojstvu predsednika Fudbalskog kluba „Radnički“, u vezi sa fizičkim napadom pomoćnog trenera na novinara “Narodnih novena”, ovaj odgovorio da to može odmah. Na dodatno pitanje, kako to Bulatović nema vremena da priča o onome za šta je plaćen kao direktor JP, a da u isto vreme  može da govori na drugu temu, reagovao je šef kabineta komentarom da  „to nisu korektna pitanja“.

“Južne vesti” poseduju audio snimke celog razgovora, kao i prethodnih telefonskih kontakata.

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 06. juna 2014. 

Tagovi

Povezani tekstovi