NUNS pozdravlja podizanje optužnice za ubistvo Ćuruvije

NUNS očekuje da se u postupku dokazivanja optužnice dođe i do nalogodavaca ovog teškog zločina čije rasvetljavanje već deceniju i po predstavlja veliki ispit za veoma sporo demokratsko sazrevanje srpskog društva.

Takođe, NUNS izražava nadu da će optužnica za ubistvo Ćuruvije biti dodatni podstrek da se rasvetle i ubistva novinarke Dade Vujasinović (1994.) i novinara Milana Pantića (2001.) Pravda ne može i ne sme ostati samo delom zadovoljena i zato je na istražnim i pravosudnim organima da učine sve kako bi i naručioci i politički pokrovitelji svih ubistva novinara bili izvedeni pred lice pravde. 

Sve dok ovi zločini ne budu potpuno rasvetljeni i procesuirani sloboda informisanja u Srbiji ostaje u senci pritisaka, pretnji i fizičke ugroženosti medija i novinara.

Tužilaštvo za organizovani kriminal saopštilo je danas da je podiglo je optužnicu protiv Radomira Markovića, Milana Radonjića, Ratka Romića i Miroslava Kuraka, bivših pripadnika Državne bezbednosti. Marković se tereti za podstrekavanje a ostali za saizvršilaštvo ubistva koje se dogodilo 11. aprila 1999. godine.

 

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 06. juna 2014.

Tagovi

Povezani tekstovi