NUNS osudio prekid pres konferencije ministra prosvete

srdjan-verbic-novosti

[box align=’box-left’ id=’5391′]

Konferencija za novinare ministra Verbića je prekinuta zbog pitanja o doktoratu ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, što je tema koja se svakako tiče Ministarstva prosvete.

NUNS je posebno zabrinut zbog činjenica da je šef ministrovog kabineta Nemanja Đorđević, obrazlažući odluku o prekidu konferencije za novinare, rekao da se novinari „nisu držali dogovorene teme o maloj maturi“. Takvo objašnjenje je skandalozno, budući da podrazumeva da ministar očekuje da ga se pita samo ono što njegov kabinet prethodno najavi novinarima.

Nastojanje predstavnika vlasti da javne nastupe svedu na teme i pitanja koja njima odgovaraju je, zapravo, pokušaj ograničavanja medijskih sloboda. Medijima i novinarima se time poručuje da treba da prenose ono što im se kaže, a ne da sami postavljaju pitanja. To je u suprotnosti sa osnovnom funkcijom medija čiji je jedan od zadataka da u ime javnosti traže odgovore na pitanja od javnog interesa.

NUNS poziva predstavnike vlasti da prekinu sa ovakvom praksom i podseća da je jedan od njihovih zadataka da obezbede dosledno poštovanje slobode medija i slobode javne reči. Prekidanjem konferencija za novinare zbog „nezgodnih pitanja“ medijske slobode se ne šire, nego ograničavaju.

Sekretarijat NUNS-a    

U Beogradu 12. juna 2014.

Tagovi

Povezani tekstovi