NUNS osudio pretnje direktora “Jumka” novinarki Mariji Krstić Jordanov

goran-djordjevic-okradio

[box align=’box-left’ id=’5443′]

NUNS ukazuje da je Goran Đorđević u svojstvu generalnog direktora “Jumka” grubo prekršio Zakon o javnom informisanju koji u članu 2 decidno propisuje da “niko ne sme da vrši bilo kakav fizički ili drugi pritisak na javno glasilo i njegovo osoblje, kao ni uticaj podesan da ih omete u obavljanju posla”.

Evropska povelja o slobodi štampe ukazuje da “pravo novinara i medija na prikupljanje i širenje informacije ne sme biti predmet prijetnji, ograničenja ili kažnjavanja”.

U pismu NUNS-u, koleginica Mariji Krstić Jordanov navodi da je juče izveštavala o protestu dela radnika Jumka koji štrajkuju već 6 meseci.

“Pošto sam uzela izjave dvoje sindikalnih vođa Snežane Veličković i Slađana Mitića, želela sam da čujem i drugu stranu,odnosno nekog od predstavnika rukovodstva kompanije. Dok sam na kapiji razgovarala sa obezbeđenjem,prišao mi je v.d. generalnog direktora Jumka Goran Đorđević i počeo da me vređa. Govorio je da sam luda, da je potrebno da se lečim, da sam dno dna i da se gubim sa poseda Jumka jer, kako je rekao, RTV Vranje dolazi u Jumko kako bi podstrekivali radnike koji štrajkuju. Uz psovke i grube reči pitao me je da li me je direktor poslao da huškam štrajkače? Više puta sam ga zamolila da stane pred kameru i iznese svoj stav o problemima u Jumku,ali on je to odbio. Govorio je pripadnicima obezbeđenja da me izbace i takođe pretio da će pozvati policiju i podneti krivičnu prijavu protiv mene zbog neovlašćenog snimanja. To je i učinio,ali je ubrzo zatim povukao prijavu”, navodi Marija Krstić Jordanov, čije navode potvrđuje i njena glavna i odgovorna urednica Ljubica Zdravković Džonov.

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 18. 06. 2014

Tagovi

Povezani tekstovi