Dogovor udruženja i sindikata novinara Rusije i Ukrajine

efj-ifj

[box align=’box-left’ id=’5527′]

Razgovor predstavnika ruskih i ukrajinskih medijskih organizacija organizovao je OEBS 27. juna, u Beču, u nemeri da se napravi zajednički plan za poboljšanje uslova za medije koji izveštavaju iz Ukrajine, navodi se u saopštenju IFJ prosleđenom NUNS-u.

 Sporazum su potpisali predstavnici Saveza novinara Rusije, Saveza novinara Ukrajine i Nezavisnog sindikata medija Ukrajine, u prisustvu predstavnika EFJ, IFJ, Međunarodnog instituta za štampu i Reportera bez granica.

 „Ovaj dijalog i saradnja između medijskih organizacija će se nastaviti kako bi se obezbedili uslovi za poboljšanje situacije za novinare“, izjavila je Nadežda Ažgikina, izvršna sekretarka ruskog Saveza novinara. 

Predsednik Saveza novinara Ukrajine Sergej Tomilenko rekao je da ovaj dijalog pradstavlja značajan doprinos rešavanju hitnih pitanja u vezi sa sigurnošću novinara na istoku Ukrajine, “ali i podršku postradalim kolegama.“

Zajedničkim Akcionim planom, između ostalog, predviđeno je formiranje grupe za praćenje kršenja prava novinara i izdavača, koja će, uz to, organizovati i specijalnu obuku novinara za izveštavanje o sukobima.

Potpisnici sporazuma će javno osuđivati medije koji šire predrasude, promovišu govor mržnje ili podržavaju terorističke aktivnosti čime podgrevaju oružane konlikte

 Akcioni plan je dostupan na: http://www.osce.org/fom/120451

 Sekretarijat NUNS-a

 U Beogradu0 1. jula 2014.

 

Tagovi

Povezani tekstovi