Rodić državi duguje 530 miliona dinara

Objašnjavajući kako posluje Radisav Rodić, on je rekao da nakon što poreski zaduži jednu firmu, Rodić seli kapital u neku drugu firmu, čiji je on, takođe vlasnik, pokušavajući na taj način „da prevari državu“. Ilić je naveo primer Rodićeve kompanije Ronako, čiji je kapital opterećen poreskim obavezama prebacio u firmu svog sina koja je registrovana pod imenom Beleg.


Ilić je upozorio da je kontrola prometa preko fiskalnih kasa pokazala da je „došlo do opuštanja poreskih obveznika“. On je tu konstataciju ilusrtovao primerom kineskog tržnog centra u Bloku 70, gde je posle 30 kontrola čak 21 objekat zatvoren. Ilić je najavio opsežniju kontrolu obveznika koji imaju obavezu da evidentiraju promet preko fiskalnih kasa.
Sumirajući rezultate prvih devet meseci primene PDV, Ilić je istakao da se broj obveznika PDV svakog meseca povećava za oko dve hiljade kao i da trenutno 117 hiljada poreskih obveznika spada u obveznike PDV.
– Od 1. januara do 10. oktobra po osnovu PDV naplaćeno je 164 milijarde dinara, dok je po osnovu povraćaja, vraćeno 18,2 milijarde dinara. Na domaćem tržištu naplaćeno je 78,6 milijardi, a po osnovu uvoza oko 85 milijardi dinara. Prilikom dopremanja dobara sa teritorije Kosova i Metohije naplaćen je PDV u iznosu od oko 52 miliona dinara – naglašava Ilić.
On je istakao da prema najnovijim podacima kojima raspolaže Poreska uprava, broj terminala (GPRS) povezanih na server Poreske uprave iznosi 63.850 a broj obveznika koji su dužni da priključe terminal za daljinsko očitavanje prometa preko fiskalnih kasa kreće se između 150 i 160 hiljada.
– Imajući u vidu lošu snabdevenost proizvođača GPRS kontrole poreskih obveznika su još uvek upozoravajuće. Obvezniku koji nije potpisao ugovor o nabavci GPRS daje se rok od deset dana da to uradi – naglašava Ilić.


S. Č.

Tagovi

Povezani tekstovi