Zakon zabranjuje cenzuru

soinfo-logo-1

[box align=’box-left’ id=’5894′]

NUNS podseća da Zakon o javnom informisanju i medijima (član 4) garantuje slobodu javnog informisanja i zabranjuje cenzuru. “Zabranjena je neposredna i posredna diskriminacija urednika medija, novinara i drugih lica u oblasti javnog informisanja, naročito prema njihovoj političkoj opredeljenosti i uverenju ili drugom ličnom svojstvu. Ne sme se ugrožavati slobodan protok informacija putem medija, kao ni uređivačka autonomija medija, a naročito vršenjem pritiska, pretnjom, odnosno ucenom urednika, novinara ili izvora informacija”.

Zakon propisuje i da se “sloboda javnog informisanja ne sme povređivati zloupotrebom službenog položaja i javnih ovlašćenja…”.

Prema navodima redakcije, član Gradskog veća zadužen za privredu i finansije Siniša Todorović otvoreno je pretio novinarima SO info portal, nezavisnog internetskog portal koji ima čak 7.000 registrovanih članova. Todorović je, kažu, direktno doprineo da SOinfo bude prinuđen da se iseli iz prostorija u somborskom Hotelu Internacion. Taj gradski funkcioner je novinare ovog medija nazvao lažovima, pretio sudskom tužbom i najavio da se stvari neće na tome završiti, što predstavlja direktnu pretnju članovima redakcije.

Pored toga, Todorović je redakciji SOinfo poručio da „dok je njega“ SOinfo neće dobiti „ni dinara“ iz gradskog budžeta za javno informisanje. Ova pretnja je u redakciji najozbiljnije shvaćena jer su konkursi za budžetsko sufinansiranje medija u Todorovićevoj nadležnosti.

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 04. 09. 2014.

Tagovi

Povezani tekstovi