JUL prevaspitava Milanovića

POŽAREVAC – Dragoljub Milanović, bivši direktor RTS-a, početkom septembra je prebačen u osmi paviljon odlukom upravnika zatvora Dragoljuba Brajovića“, tvrdi izvor Glasa veoma blizak „zatvorskim krugovima“ posle demantija nadležnih organa.


Uprava za izvršenje zatvorskih sankcija saopštila je juče da odluka upravnika KPZ u Požarevcu za „napredovanje u tretmanu“ osuđenika Milanovića proizilazi iz činjenice da je on „ispunio opšte uslove za podkategoriju koja mu je dodeljena na osnovu poštovanja pravila kućnog reda“.


U saopštenju je navedeno da odluka proizilazi iz odredbi Zakona o izvršenju krivičnih sankcija i da se osuđenik nalazi u zatvorenom delu Zavoda i ne koristi privilegije izlaska u grad i vikend odsustva, a da se posete obavljaju u skladu s propisima.


– Nadležni sada žele da spreče ogorčenje javnosti i sa sebe skinu svaku odgovornost. Prema internom pravilniku zatvora „Zabela“, nemoguće je da osuđenik iz sedmog bude prebačen u osmi paviljon, jer prethodno mora da boravi u tzv. krugu, što sa Milanovićem nije bio slučaj. Takođe, po istom tom pravilniku, nemoguće je dati beneficije nekome ko nije odležao dve trećine kazne, niti se one smeju dati osuđeniku koji se nije dobrovoljno javio na odsluženje kazne već je prethodno bio u bekstvu“, tvrdi naš izvor. On navodi da Milanović sada ima pravo na osam sati nedeljno odsustva iz zatvora, na slobodan vikend i pravo na godišnji odmor.


– Ukoliko bi Milanović sklopio ugovor o radu s nekom firmom, imao bi pravo da ceo dan provodi van zatvora i da u njemu samo prespava, što vrlo brzo može da se desi, jer tako nešto mogu da mu ponude požarevački socijalisti. Verujem da se ide na to da Milanović uskoro dobije tzv. status A1 i A2, čime bi ostvario još veće beneficije, jer bi sticanje tih statusa značilo da njegova resocijalizacija prolazi u najboljem redu – tvrdi ovaj sagovornik.


On navodi da je protiv Milanovićevih beneficija, u vreme upravnika Žarka Kovrlije, bio njegov prethodni vaspitač Aca Stokić, koji je zbog toga penzionisan. „Sada je Milanovićev vaspitač bivši, penzionisani radnik zatvora, koji radi po ugovoru i koji se priklanja svakoj odluci upravnika Brajovića. Ti penzioneri su i primljeni da bi bili njegovi poslušnici“, kaže naš izvor.


Prema navodima ovog sagovornika, Brajović po novom zakonu ne može više biti upravnik, jer je za takvo radno mesto neophodno pet godina rada u zatvoru, a Brajović, koji je završio menadžment na „Megatrejd“ univerzitetu u Zaječaru, ima oko godinu dana. „Međutim, on neće imati problem oko novog uhlebljenja jer je za njega već pripremljeno primamljivo radno mesto u Ministarstvu pravosuđa“, najavljuje naš izvor. On napominje da je sada na mestu načelnika Službe za prevaspitanje u KPZ Zabela socijalni radnik Mirko Marinković, bivši julovac koji se, samim tim, odlično uklapa u ideološki profil rukovodstva zatvora.

D. Novković

Tagovi

Povezani tekstovi