Nedopustivo objavljivanje ličnih podataka

privatnost-podataka

[box align=’box-left’ id=’6111′]

NUNS smatra da je nedopustivo objavljivati lične podatke i podseća da mediji moraju poštovati zaštitu privatnosti i zaštitu podataka o ličnosti, što je u Srbiji regulisano i sankcionisano zakonima.

Takvo ponašanje medija je i u potpunoj suprotnosti sa Kodeksom novinara Srbije, što redakcija Telepromtera i sama priznaje u pomenutom tekstu navodeći da objavljuju „suprotno svim pravilima i novinarskim kodeksima, brojeve telefona, email adrese i adrese koordinatora Internet tima SNS-a u izvornim obliku, bez ikakve cenzure“.

NUNS smatra da u ovom slučaju čak ne može postojati ni opravdani izuzetak kada je reč o poštovanju ličnih podataka ljudi, jer objavljivanje brojeva mobilnih telefona ni u kom slučaju ne može biti od interesa javnosti.

Zbog svega navedenog, NUNS apeluje na redakciju Telepromtera da ukloni lične podatke navedenih pojedinaca sa svog portala i barem donekle zaštiti njihovu privatnost, kako ne bi dalje nanosili štetu tim ljudima koja je objavljivanjem njihovih brojeva već načinjena.

Sekretarijat NUNS-a                                                              

Beograd, 7. septembar 2104.

Tagovi

Povezani tekstovi