Senzacije bez dokaza

Sadašanji osuđenik iz Kazneno-popravnog zavoda u Sremskoj Mitrovici, u službenim belaškama policije, tvrdi da zna ko je počinio 13 ubistava iz prethodnog perioda. Ovaj zatvorenik, osuđen zbog prevara, navodi da je Marko Milošević ubio Vladu Kovačevića Trefa, Milana Pantića, novinara „Večernjih novosti“, kriminalci iz Jagodine, a Momira Gavrilovića Gavru – „zemunac“ Dragan Nikolić Teča.
Kako „Novosti“ saznaju, Petkanić je još za vreme dok je Dušan Mihajlović bio ministar unutrašnjih poslova pokušao da bude svedok-saradnik. Nekoliko puta je razgovarao u KPD u Nišu (gde je bio pre prebacivanja u Sremsku Mitrovicu) sa kriminalističkim inspektorima MUP Srbije.
Ovi razgovori, ipak, nisu bili plodonosni za ovog zatvorenika. Policija je tragala, ispitivala njegove navode i na kraju utvrdila da Petkanićeva saznanja nemaju mnogo veze sa istinom.
U međuvremenu, pre nego što su stigle provere, Petkanićevih navoda, Mihajlović je rekao da u „slučaju Pantić imaju insajdera“.
– Uz pomoć „svedoka“ trebalo bi da dođemo do predmeta kojim je zločin izvršen, ali i odeće ubica – najavio je određenom krugu ljudi tadašnji ministar Mihajlović.
Posle smene Mihajlovića i dolaska Dragana Jočića za ministra, Petkanić ponovo stupa na scenu. Ovoga puta, sa malo više detalja o zločinima, pokušava da izdejstvuje status svedoka-saradnika.
Uspeva da dođe ponovo do ministra. Upućeni kažu da je iz novih saznanja Petkanića potekla i čuvena izjava Dragana Jočića: „Pantića nisu hteli da ubiju nego uplaše“. Naravno, policija je proverila i ovo Petkovićevo saznanje. Nije bilo pravog traga, iako je „insajder“ sa dva operativca prekopavao zemljište po Jagodini u potrazi za dokaznim meterijalom.
Ko je Aleksandar Petkanić, koji je još u junu ove godine poslao pisma medijima, sa svojom službenom izjavom, gde je naveo da zna ko su zločinci?
Rođen je 1971. godine u Prokuplju. Medicinski tehničar po zanimanju sada tvrdi da je 1991. godine bio rezervni policajac u Prokuplju. Posle je stupio u kontakt sa radnicima Službe državne bezbednosti.
– Od 1. juna 1996. godine konkretne poslove radim preko Novog Sada – navodi Petkanić. – Od januara 1997. do 22. septembra 2000. boravio sam u Požarevcu gde sam prikupljao podatke o ličnostima iz političkog života, biznisa i kriminogene sredine.
Ali, jula 2001. godine uhapsila ga je beogradska policija. Sa njim je pritvoren i Siniša Mikić (50) iz Beograda. Osumnjičeni su za prevare, a Petkanić se predstavljao kao policajac u civilu, pokazivao deo slomljene policijske značke i širom Srbije pljačkao, uglavnom, dilere oko pijaca. Mikić ga je vozio svojim taksijem.
Petkanić se od tada nalazi u zatvoru. Dobio je pet i po godina robije. Prvo je iz Centralnog zatvora poslat u Niš, pa u Sremsku Mitrovicu. Na slobodu bi trebalo da izađe u avgustu 2006. godine.


Sr. Kraljević – Z. Uskoković

Tagovi

Povezani tekstovi