Poslanik Drecun obmanjuje javnost

milovan-drecun

[box align=’box-left’ id=’6413′]

Povodom tvrdnje poslanika Milovana Drecuna da je Tužilaštvo u predmetu „Mediji i govor mržnje“ odustalo od prikupljanja podataka i dokaza i da je iz tog razloga stavljen ad akta, što je Tužilaštvo javno dementovalo, NUNS ocenjuje da je na delu novi politički pritisak na pravosuđe.

Poslanik Drecun je očigledno obmanuo javnost tvrdeći da je Tužilaštvo odustalo od predmeta koji je iniciran krivičnom prijavom NUNS-a podnetom u julu 2009. godine protiv novinara, urednika i rukovodilaca u medijskim kućama koji se sumnjiče za ratnohuškačko novinarstvo u vreme ratnih sukoba i raspada SFRJ. NUNS osuđuje i pretnje upućene zameniku tužioca Brunu Vekariću i njegovoj porodici, i ocenjuje da takve pretnje indirektno podgreva i poslanik Drecun neprimerenim izjavama o Vekariću.

 U demantiju Tužilaštva, ukazuje se da je poslanik Drecun, nazivajući ovaj predmet „čistom glupošću“, prevideo činjenicu da se u predistražnom postupku i dalje utvrđuje odgovornost za pozivanje i podsticanje na izvršenje ratnih zločina protiv civilnog stanovništva iz člana 142 st.1 KZ SRJ i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 144 st.1 KZ SRJ.

Pored toga, Tužilaštvo ukazuje da je poslanik Drecun, kao predstavnik zakonodavne vlasti, korišćenjem svog položaja, grubo prekršio član 129. Zakona o Javnom tužilaštvu, tako što je, mešajući se neposredno u predmete, ugrozio samostalnost u radu Tužilaštva za ratne zločine.

 

Sekretarijat NUNS-a

 U Beogradu, 24.11.2014.

Tagovi

Povezani tekstovi