RTS i vlada ućutkali EPS

BEOGRAD – Elektroprivreda Srbije, posle velikih pritisaka Vlade Srbije i Radio-televizije Srbije, bila je primorana da prihvati preporuku da se plaćanje TV pretplate stavi na zajednički račun sa utrošenom strujom. Iako je zajednička naplata struje i TV pretplate suprotna Zakonu o energetici i donosi nove gubitke u naplati struje, Vlada Srbije je ipak podržala RTS.


Poslednji potez u nizu pritisaka vlade i RTS-a bilo je otkazivanje konferencije za novinare EPS-a koja je trebalo da bude održana pre nedelju dana. Na ovom susretu s novinarima predstavnici Elektroprivrede, kako saznajemo, ponovo bi se usprotivili zajedničkoj naplati pretplate i struje. Zamenik direktora EPS-a planirao je da govorio i o nedostatku para za uvoz struje za predstojeću zimu. Naime, teška finansijska situacija u Elektroprivredi posledica je odbijanja vlade da odobri poskupljenje struje kroz smanjenje PDV-a, što se ne bi odrazilo na račune građana već samo na budžet, za koji ministar Dinkić tvrdi da je prepun.


U protekla dva meseca RTS i Radiodifuzna agencija, na jednoj, i EPS, na drugoj strani, vodili su žestoku borbu zbog naplate TV pretplate. Na strani EPS-a bio je Zakon o energetici, koji EPS-u ne dozvoljava da obavlja delatnosti koje nisu energetske, a i ako bi obavljao, morao bi da ih vodi na posebnim računima. O kolikom je sukobu reč govori i podatak da je direktor RTS-a Aleksandar Tijanić bio veoma ljut zbog plasiranja informacija u medijima da je zajedničko plaćanje TV pretplate i struje suprotno Zakonu o energetici. Mediji su preneli stavove Ljube Maćića, predsednika Agencije za energetiku, i Aleksandra Vlajčića, pomoćnika ministra, ali EPS-u ni to nije pomoglo.

V. S.

Tagovi

Povezani tekstovi