Skandal na RTS-u

Tek što se u ponedeljak pojavila u prodaji, knjiga novinara Miodraga Popova „Suze su iste vere“ sa podnaslovom „Nož, žica, Srebrenica“ volšebno je zabranjena na RTS-u.
Nekoliko minuta pre 16 časova, pred sam početak emisije „Ovo je Srbija“, Miodragu Popovu saopšteno je da se otkazuje njegovo gostovanje, koje je unapred bilo dogovoreno između izdavačke kuće „Nolit“ i nacionalne televizije.
– Samo što smo zauzeli svoja mesta u studiju, rekli su mi da se moje gostovanje otkazuje. Dali su mi samo šturo obrazloženje da „dođem sutra jer Aca (Avramović, izvršni producent – prim. aut) nije mogao da dobije Acu (Tijanića, direktora – prim. aut), tako da ne znaju da li bi direktor Aca dozvolio promociju knjige“ – kaže Popov, autor čuvenog TV serijala „Ipak se okreće“, i dodaje:
– Zabranili su knjigu i pre nego što su je pročitali! Ovakav potez verovatno je izazvan činjenicom da je knjiga upakovana u kutiju oko koje je obavijena bodljikava žica – smatra Miodrag Popov, koji je svojevremeno i sam bio jedan od urednika „Dnevnika“ na nacionalnoj televiziji.
Kao ratni reporter Televizije Beograd, Popov je svojevremeno obilazio srpska stratišta u Hrvatskoj i Bosni i bio je očevidac svih dešavanja u opštinama Bratunac i Srebrenica.
– Ovo je upravo moj obračun sa parolom „Nož, žica, Srebrenica“, koja se često može čuti, pogotovo na stadionima, i koja je potpuno idiotska. Ne negiram zločin, ali želim prvo da sagledamo šta mu je prethodilo, šta se dešavalo tokom zločina, a šta posle njega. Ako je sporna tema ili ja kao autor, onda nije trebalo da me zovu na RTS. Sat vremena posle zabrane mog gostovanja usledila je promocija knjige „Lisičje ludilo“ Miomira Petrovića. Ne osporavam to delo, ali ispada da se na toj televiziji može govoriti o lisičjem, kravljem, ptičjem i ostalim ludilima, ali u Srebrenicu ne diraj nipošto, osim ako nije u pitanju Nataša Kandić ili Sonja Biserko! – revoltirano objašnjava Popov, i pita se na kraju:
– Zar je to javni servis građana?! Paradoksalno je što sam ovu temu obrađivao upravo kao ratni reporter RTS-a, a neverovatno je da se to desilo u emisiji koja se zove „Ovo je Srbija“!

Tagovi

Povezani tekstovi