Ekran na svakom strujomerom?

Beograd-Predstavnici Nacionalne radio-televizije I Elektroprivrede Srbije trebalo bi početkom ove nedelje da potpišu ugovor o RTB pretplati, koja će se „kačiti“ uz račun za struju. Poslednjih nekoliko meseci bio je to „kamen spoticanja“ između dve kuće, zbog čega je morala da interveniše i Vlada.


-EPS je „pokleknuo“ pred „preporukom“ Vlade Srbije da se struja i RTB pretplata plaćaju preko zajedničkog računa.  Ali, i dalje je, kako saznajemo, sporno ko treba da utvrdi kategoriju onih koji moraju da plaćaju pretplatu. Upravni odbor EPS-a ponudio  je RTS-u svoju bazu podataka, ali pošto se radi o evidenciji brojila, a pretpalata će se naplaćivati po domaćinstvu, zatraženo je da službe nacionalne radio-televizije utvrde svoju listu gledalaca pretplatnika.


U javnost je procurela informacija da EPS-u ne odgovara ni zahtev RTS, koji insistira da na računima za struju bude posebno izdvojena stavka o RTV pretplati. U pokušaju da se finansijski apsolutno osigura, nacionalana radio-televizija traži, praktično, utapanje potrošenih kilovata i pretplate. Na ovaj zahtev EPS ima dodatni predlog-da se sa kumulativnog računa najpre namiri struja, odnosno EPS, a razlika preko faktura usmeri na račun RTS.


Nezvanično, pregovarači RTS protive se ovoj ideji. Plašeći se, između ostalog, da bez „autoriteta“ kakav su makaze EPS, mnogi neće hteti da plaćaju pretplatu, koja će na startu biti 300 dinara. Zanimljivo, ni u EPS ni u RTS niko nije spreman da prognozira kada će se na adrese gledalaca televizije i potrošača struje stići jedinstveni mesečni račun. Na to ni u Ministarstvu energetike nisu mogli da odgovore, iako smatraju da su u čitavom poslu „ostali još samo neki sitni, tehnički detalji“.


S.R.-S.K. 

Tagovi

Povezani tekstovi