CEKIĆ: Sređivanje haosa u etru

Statutom RRA uređuju se nadležnost, sastav, organi, način i organizacija rada ovog tela. Agencija, pored ostalog, izdaje dozvole za emitovanje programa i propisuje pravila i uputstva za emitere. Savet Agencije ima devet članova čiji mandat traje šest godina. Finansijskim planom za 2005. predviđeno je da prihodi i rashodi iznose 81. 198.400 dinara. Iz budžeta bi, po ovom predlogu, RRA trebalo da dobije 35 miliona, od donacija 25,2 miliona, a prihodi od izdavanja dozvola iznosili bi nešto manje od 21 milion. Najveći deo, 22,9 miliona RRA bi utrošila za plate i dodatke zaposlenih, za nagrade i ostale bonuse planirano je 15,9 miliona, usluge po ugovoru 14,6 miliona.


Tokom jučerašnje skupštinske rasprave za govornicom su se javljali samo poslanici SRS. Oni su isticali da je besmisleno da Skupština tek sada raspravlja o finansijskom planu RRA, te da je Statut pun opštih načela. Radikali su bili jedini govornici i u raspravi o Izveštaju o radu Komisije za hartije o vrednosti za prošlu godinu. Poslanici SRS su naglasili da Komisija nije izvršila svoj zadatak jer nije sankcionisala navodno nezakonite privatizacije, pri tom pominjući najčešće Knjaz Miloš i Nacionalnu štedionicu.
Predsednik Komisije za hartije od vrednosti Milko Štimac je istakao da je razvoj tržišta kapitala i njegova reforma ključna za Srbiju. „Ta reforma će umnogome odrediti hoće li Srbija biti bogatija i srećnija“, primetio je Štimac. Dodajući da je tokom prošle godine zabeležen pad prometa hartijama od vrednosti, Štimac je naglasio da je takav trend bio u celom regionu, a ne samo Srbiji.


S. B. – M. T.

Tagovi

Povezani tekstovi