Apel upozorenja demokratskoj javnosti

javnost-saopstenje-srbijadanas-net

[box align=’box-center’ id=’7298′]

Pozivamo demokratsku javnost da se svim demokratskim i legalnim sredstvima suprotstavi autoritarnim tendencijama u državi i da se angažuje na sprečavanju daljeg urušavanja nezavisnih institucija, vladavine prava i demokratije u Srbiji.

Predstavnici vlasti nastavljaju hajku na Zaštitnika građana Sašu Jankovića koristeći sve grublji i sve neprimereniji jezik. Zakon o Zaštitniku građana propisuje postupak za razrešenje i predstavnici vlasti u Parlamentu uvek mogu pokrenuti taj postupak i razrešiti Sašu Jankovića. Uslov je, naravno, da prvo dokažu da Saša Janković nestručno i nesavesno obavlja svoj posao.

Pozivamo predstavnike vlasti da, ako su uvereni u nestručnost ili nesavesnost Saše Jankovića, hitno pokrenu postupak za razrešenje i pokažu javnosti Srbije kojim argumentima raspolažu. Nepokretanje ovakvog postupka nedvosmisleno znači da ocene predstavnika vlasti o Jankoviću kao „neodgovornom politikantu“, „lažovu“ i „neprijatelju Srbije“, nisu ništa više od opasnih kleveta.

Rad Zaštitnika građana nije izuzet iz kritike niti ocene javnosti, medija, pa i samog organa koji ga je izabrao – Narodne skupštine Srbije. Ali kritika i kleveta nisu isto. Predstavnici vlasti, uključujući premijera Vučića i neke od ministara, služe se neprimerenim rečnikom, teškim optužbama, uključujući i optužbe za krivična dela, kao i prostim uvredama, što sve zajedno nikakve veze nema sa kritikom rada Jankovića.

Ni druge nezavisne institucije nisu pošteđene razornih kampanja koje se svode na klevete i paušalne, ali opasne optužbe za izdaju, špijunažu ili rad protiv države, kojima inače nema mesta u demokratskoj političkoj kulturi van sudnice i krivičnog postupka. Podela na „nas“ i „njih“, patriote i izdajnike, „sluge tajkuna“ i „zdrave snage“ poništava mogućnost političke borbe, razara demokratsko uređenje i vraća društvo u predmoderno stanje. U takvoj atmosferi, vlast se ne dobija na izborima, već pritiskom, pretnjama, ucenama i korišćenjem državnih i paradržavnih resursa za nasilno negiranje volje građana što smo videli na delu ovih dana u Inđiji.

Atmosfera koja je trenutno stvorena dovešće veoma uskoro do potpune paralize rada Zaštitnika građana i drugih nezavisnih institucija i obesmišljavanja samog koncepta nezavisne kontrole vlasti. Urušavanje institucija i vladavine prava vode do urušavanja same države. Vlast vodi Srbiju ka autokratskom društvenom uređenju u kom su institucije sistema zamenjene voljom jednog čoveka i uske grupe lojalnih i povezanih ljudi. U svojoj prošlosti Srbija je već imala slična iskustva. Od takvih načina vladanja još uvek se nismo oporavili. Ponovni prekid modernizacije i uređenja Srbije kao pravne i demokratske države ostaviće trajne i nesagledive posledice.

<!—->

Tagovi

Povezani tekstovi