Tanjug slavi 62 rođendan

Ovogodišnju nagradu za životno delo dobila je dugogodišnji novinar Tanjuga Vera Kondev. Prva novinarska nagrada „Saša Veselinović“, koja se dode4ljuje za rad od prošlog 5. novembra do danas, pripala je dopisniku iz Kosovske Mitrovice Željku Tvrdišiću. Drugu nagradu dele Dragovan Lazarević i Nebojša Radošević, a treću Zorica Dimitrijević, Jovana Bukejlović i Zorica Vulušević. Nagradu „Velibor Popović“ za najboljeg honorarnog saradnika pripala je dopisniku iz Budve Ranku Pavićeviću, a nagradu za mlade i perspektivne novinare dobili su Aleksandra Đokić i Milenko Obradović.


Najstarija i najveća novinska agencija na Balkanu osnovana je u jeku antišastičke borbe 5. novembra 1943. u Jajcu, a ime je prestavljalo skraćenicu za telegrafsku agenciju nove Jugoslavije. Tadašnji zadatak i cilj Tanjuga bio je da informiše domaću javnost još neoslobođene zemlje i saveznike u svetu o događajima sa područja na kojima se vodio narodnooslobodilački rat. Članove prve redakcije bili su Moša Pijade (kao osnivač), Vladislav Ribnikar (glavni urednik), Ivo Lola Ribar, Vladimir Velebit, Olga Humo, Lepa Pijade i Jara Ribnikar.


Tanjugova foto služba priredila je u MPC-u povodom dana Agencije, izložbu dela fotografija koje su fotoreporteri ove agencije snimili tokom ove godine.

Tagovi

Povezani tekstovi