„MAĐAR SO”

Inače, radi se samo o zaposlenima u novosadskoj redakciji, koja će nakon preselja velikog dela lista u Suboticu biti praktično prepolovljena i u njoj će biti mesta za svega 31 radnika, od kojih će samo njih 10 biti novinari.


Ovo se dogodilo neposredno nakon što je istekao rok za dobrovoljan odlazak iz firme uz otpremninu, što je mogućnost koju je, po rečima glavnog urednika „Mađar soa“ Petera Kokaija, iskoristilo sedmoro zaposlenih, dok je desetak radnika dospelo na spisak na osnovu činjenice da im je do penzije ostalo manje od dve godine. Međutim, on nije mogao da navede kolika je otpremnina predviđena po godini staža, rekavši samo da će, nakon što njegovu odluku potvrdi Upravni odbor, kompletna dokumentacija biti prosleđena u Beograd, te da će otpremnine biti obezbeđene iz tzv. tranzicionog fonda u Republičkom budžetu.

– Osnovni kriterijum za preostale ljude sa spiska bio je radni učinak tokom poslednjih 12 meseci, a zatim smo sagledavali kvalitet obavljenog posla svakog zaposlenog i podatke o tome da li je neko od njih imao disciplinski prekrašaj – rekao je Kokai za naš list, dodajući da se pritom vodilo računa i o imovinskom stanju ljudi koji su predoređeni za raskid radnog odnosa.

Zaposlenima je, takođe, bila ponuđena i mogućnost promene prebivališta i prelaska u subotičku ili senćansku redakciju, ali se na to, kako je kazao Kokai, nije odlučio niko iz Novog Sada, već samo jedan novinar koji je iz Zrenjanina prešao u Sentu. Iako sedište lista zvanično ostaje u Novom Sadu, tu će ubuduće raditi svega deset novinara, od kojih tri u unutrašnjopolitičkoj, a dva u spoljnopolitičkoj rubrici, dok će još dva novinara biti zadužena za reportaže, a po jedan za kulturu, sport i novosadsku stranu.

Kao i u Budimpešti, „Mađar so“ će ubuduće i u Beogradu i Zrenjaninu imati samo jednog dopisnika, dok će ih u Bačkoj Topoli biti četvoro, a u Senti čak 15. Najveće pojačanje doživela je subotička redakcija, gde će sada biti sedište unutrašnje politike i jake lokalne redakcije i gde će ostati zaposleno 18 novinara, uz četiri urednika. S druge strane, radna mesta dopisnika iz Sombora, Bečeja i Temerina su po novoj sistematizaciji ugašena.

Kokai ipak nije mogao da precizira kada će „Mađar so“ zaživeti u novom ruhu, odnosno po novoj koncepciji, napomenuvši da se to neće dogoditi dok ne bude potpuno završen socijalni program, što ne zavisi toliko od menadžmenta, koliko od Republike. Dodajući da taj posao teško može da bude gotov do kraja ove godine, on je ipak izrazio nadu da će nova koncepcija startovati tokom januara 2006. godine.

Tagovi

Povezani tekstovi