Prisluškivan i novinar Glasa



BEOGRAD – U aferi oko prisluškivanja poznatog beogradskog advokata Tome File, otkriveno je i da je Resor državne bezbednosti, u operaciji „Kaktus“, prisluškivao njegov razgovor i sa novinarom Glasa javnosti, Danicom Ćuruvijom, 6. juna 2001. godine.


Tajna policija je advokata Filu prisluškivala pod šifrom „Fiki“ i pomno zabeležila sve kontakte „objekta“ sa novinarima, porodicama optuženih, kolega, ali i sudijama… U to vreme ministar policije bio je Dušan Mihajlović, a načelnik RDB-a Goran Petrović, koje poznati advokat apostrofira kao nalogodavce njegovog praćenja, sugerišući da nadležno Tužilaštvo protiv njih pokrene postupak zbog zloupotrebe službenog položaja.


Iz dokumenata, na koje se poziva advokat, uočljivo je da su za RDB bili posebno interesanti razgovori u vezi njegovog branjenika Slobodana Miloševića. Razgovor između „Fikija“ i novinara Glasa Danice Ćuruvije, od 6. juna 2001, zaveden je pod brojem 01-1234, u kome je upitan da prokomentariše jemstvo koje je ponudio Milošević za izlazak iz Centralnog zatvora.


– „Objekat“ je mišljenja da je pitanje jemstva u našem sistemu pravosuđa veoma loše rešeno, jer na „zapadu“ sud određuje visinu kaucije, pa ako optuženi ima pokriće, onda može biti pušten da se brani sa slobode. Kod nas optuženi sam nudi jemstvo, koje sud može da prihvati ili ne. Što se tiče jemstva za Slobodana Miloševića, po objektu, isti može da ponudi i sto milijardi dolara, ali mu se neće dozvoliti da se brani sa slobode, odnosno da ga prebace u bolnicu na lečenje, jer se on u zatvoru nalazi iz političkih razloga – navedeno je u zapisniku RDB-a, u čiji je posed došao Fila.


Razgovor s Filom Glas je objavio u tekstu pod nazivom „Ne bi ga pustili ni za 100 milijardi dolara“, a u njemu je navedeno da je Miloševićev advokat ponudio kuću u Tolstojevoj 33 na Dedinju, vrednu 400.000 maraka.


Motiv podnošenja zahteva jeste da se ne kaže da je jemstvo predloženo. Ponudili smo kuću u Tolstojevoj 33 na Dedinju, ali ja ne mislim da će on biti pušten. Da Milošević ima i 100 milijardi dolara, ne bi ga pustili zato što ga iz političkih razloga drže u pritvoru – rekao je tada Fila, ne sluteći da njegov razgovor sa novinarom neko pažljivo prisluškuje.


G.J.

Tagovi

Povezani tekstovi