Mediji rasadnici diplomata

Iste novine mnogle bi da ostanu i bez glavnog i odgovornog urednika, jer se ime Grujice Spasovića, takođe, pominje za mesto budućeg ambasadora u Bosni i Hercegovini. Novoj diplomatskoj ekipi, kao ambasador u Turskoj, pridružiće se i sadašnji načelnik u Ministarstvu spoljnih poslova, inače publicista Velimir Ćurguz  Kazimir, trenutno direktor novinske dokumentacije Ebart.


Izvor Starta, bivši diplomata s višeghodišnjim stažom, nije hteo da pod svojim imenom komentariše prelaske novinara u redove ambasadora. Uz objašnjenje da aktivnosti naše diplomatije sada prati samo iz medija i da zato nema pravo da ocenjuje šta je ispravno a šta ne, ipak je rekao:


-Da li će neko biti plodan diplomata zavisi, pre svega, od njegove ličnosti, pa nije nikakav greh ukoliko se na ambasadorskom mestu nađe i neki novinar. Nema razloga da novinari ne budu dobri predstavnici svoje zemlje. Uostalom, osim Velike Britanije, koja je zadržala praksu da se na diplomatska mesta šalju samo profesionalmi kadrovi, malo koja zemlja se danas pridržava ranije strogih pravila.


Komentar druge strane i budućih ambasadora SCG Start nije uspeo da dobije, jer su im mobilni telefoni juče bili nedostupni. Inače, Mihajlo Kovač, bivši ambasador u Austriji, i Radomir Diklić u Francuskoj takođe su po profesiji novinari. Praksu postavljanja novinara na ambasadorska mesta započeo je Goran Svilanović bivši ministar spoljnih poslova, koji nije krio da ima veliko poverenje u neke predstavnike sedme sile, tvrdeći da se4 mo9gu odlično snalaziti u diplomatskim vodama.


B.R.

Tagovi

Povezani tekstovi