Napadi na novinare

napadi-na-novinare-28

[box align=’box-center’ id=’8030′]

Ako je za utehu, u odnosu na isti period prethodnih godina od kada vodimo statistiku, ukupan „skor“ je manji gledano po godinama od 2008.

Kako to obično biva, mnoge prijave kolega završe se izjavom u policiji, ili „čame“ negde u fioci u nekom sudu, ako do njega uopšte dođu.U želji da proverimo koliko su nadležni posvećeni ovim problemima, razgovarali smo sa nekoliko kolega.

Napadači u pritvoru

Veranu Matiću, koji je i predsednik Komisije za istraživanja ubistava novinara, je upućena pretnja na elektronsku adresu je 14. aprila u 11 časova i 38 minuta sa privatnog mejla. koja obiluje govorom mržnje i pretnjom da će “uskoro, biti uhapšen i streljan od strane Vojske Srbije po naredbi državnog vrha.“ Nemanja Ristić potvrdio je za Blic da je poslao preteću elektonsku poruku Matiću.

Povodom ovog nemilog događaja kolega Matić nam je izjavio da je “pošiljalac preteće poruke identifikovan i da se nalazi u pritvoru.”

“Počinilac je hapšen dve nedelje posle upućene pretnje i određena mu je mera zadržavanja od 30 dana. Kako je taj rok istekao, Ristiću je produžen pritvor za još 30 dana, koji mu ističe 29. juna. Kako sam obavešten, on inače, ima podeblji kriminalni dosije. Ja sam dao iskaz i izjavu u Tužilaštvu i postupak ide dalje, kazao je Matić.

Matić je još naveo da “je osim njega, tužilaštvo prikupilo iskaze tri oštećene strane –  austrijske ambasade, direkcije Telenora, te da se još čeka iskaz američke ambasade.“

„Onda će to podneti sudu sa za psihijatrijsko lečenje u instituciji zatvorenog tipa, može se izdati do dve godine sa revizijama na tri meseca. Prema informacijama koje imam, produžavaće mu se pritvor do sudske presude“, zaključio je Matić.

„Umesto policije, ispitivao me je član SNS-a“

[box align=’box-center’ id=’8033′]

Novinar Vladimir Ješić napadnut je na ulici u Inđiji, kada je na njega u blizini zgrade u kojoj stanuje njegov brat, na njega, kako je naveo, nasrnuo “krupan čovek u crnoj jakni”, koji ga je udario, gurnuo na ogradu, i zapretio da će ga ubiti. Napadač je pobegao u sivom automobilu koji je policija veoma brzo pronašla. 

Ješić nam je u telefonskom razgovoru rekao da je u pitanju opstrukcija od strane policije, kada je u pitanju njegov „slučaj.“

„Policija odbija da istražuje slučaj. Meni su poslali poligrafistu-psihologa da razgovara sa mnom i ljude iz beogradskog MUP-a. Paradoks je to da je Unutrašnja kontrola MUP-a zaključila da prema Vladimiru Ješiću nije postupao niko osim Inđijske policije. A predstavnik javnosti koga je ministar unutrašnjih poslova imenovao da bude član Nadzorne komisije je iz SNS. Prvo me ispituje čovek iz SNS-a, a u izveštaju je napisano da mi nije postavio ni jedno pitanje. Najflagrantnije od svega je to da u izveštaju stoji da niko iz SNS nije radio sa Vladimirom Ješićem. Slučaj se apsolutno ne procesuira. Nalazi se u Unutrašnjoj kontroli MUP-a. Stoga sam se obratio zaštitniku građana za pomoć“, kaže Ješić.

Prema njegovim rečima, lokalna policija u Inđiji je bila profesionalna, identifikovala počinioca i ustanovila da je vozilo kojim je napadač pobegao od jedne rent-a-kar agencije iznajmio predsednik Opštinskog odbora SNS u Inđiji Vladimir Gak.

Međutim, slučaj je dobio nobičan obrt kada ga je 15. aprila policija u Inđiji privela na saslušanje i na kome su bili policajci iz Beograda, koji su vršili „strahovit pritisak“ na njega da promeni iskaz, u kojem je naveo da ga je fizički napao nepoznati muškarac i da mu je pretio smrću i u kojem je dodao da iza toga napada stoji predsednik Opštinskog odbora SNS u Inđiji Vladimir Gak. Kazao je još i da policajci iz Beograda nisu želeli da mu daju zapisnik sa saslušanja. „Rekli su mi: ‘Što se nas tiče, ti uopšte nisi ni bio u policijskoj stanici'“, rekao je Ješić.

„To je politička farsa, a ne policijska istraga“, rekao je Ješić.

MUP od Fejsbuka dopio IP adrese

Danilu Redžepoviću, uredniku portala Telepromter.rs je 21. maja ove godine, na privatni fejsbuk nalog stigla preteća poruka sa fotografijom glave mrtvog čoveka sa razarajućom prostrelnom ranom na desnoj strain lica.

U detaljnom odgovoru koji je NUNS-u stigao mejlom, Redžepović je napisao da je “  slučaj istog dana prijavljen Sektoru za visokotehnološki kriminal Ministarstva unutrašnjih poslova”, te da je “prvo objavio tekst, pa tek onda slučaj prijavio policiji.”

„Bio sam u kontaktu sa načelnikom Sektora, Sašom Živanovićem. Kako mi je rečeno, MUP je preko međunarodne pravne pomoći od kompanije Fejsbuk tražio IP adrese za profil izvesnog Nemanje Savića. Bio sam iskreno iznenađen da je kompanija Fejsbuk već sledećeg dana odgovorila i MUP-u dostavila IP adrese”, navodi Režepović.

On pojašnjava da su “prema Živanovićevim rečima, ‘IP adrese  natovane’ i da će biti teško pronaći pravog vlasnika IP adrese jer se radi o više IP adresa koje se dodeljuju raznim korisnicima”.

“Koliko sam razumeo, izvesni Nemanja Savić je pristupao svom Fejsbuk nalogu preko mobilnog telefona i nije koristio jedinstvenu IP adresu. On je posle slanja preteće poruke deaktivirao profil. Međutim, nekoliko dana kasnije, profil je aktivirao. O tome sam odmah obavestio Živanovića i prosledio mu navodnu fotografiju Nemanje Savića”, kaže Redžepović.

Kolega Redžepović nam je prosledio i odgovor iz policije u kome stoji:

“Hvala Vam što ste se javili i dostavili nam nove informacije. Mi smo prošli put izvršili provere preko FB na osnovu naloga tužilaštva i na žalost sve IP adrese koje smo dobili su natovane (2 od VIP-a a ostale pripadaju Telenoru), što znači da izvesni Nemanja pristupa Internet mreži preko smart telefona. Bez obzira što su adrese natovane i mala verovatnoća da ćemo od provajdera dobiti podatke o korisniku mi ćemo inicirati zahtev za dobijanje naredbe nadležnog suda za utvrdjivanje korisnika IP adresa koje nam je dostavio FB. Svakako da ćemo i sada dostaviti izveštaj tužilaštvu kako bi ponovo kontaktirali FB i tražiti od njih adekvatne provere.”

Redžepović je još naveo da je ovo bila njegova poslednja prepiska sa policijom. “Nisam obavešten o daljim koracima Tužilaštva u ovom slučaju”, zaključio je on.

Krivična prijava za ugrožavanje sigurnosti

Novinarki B92 Sanji Ignjatović Eker su 26. maja upućene pretnje telefonom. Povom ovog slučaja reagovali su policija i tužilaštvo, privedene su dve osumnjičene osobe i protiv jedne osobe je podignuta krivična prijava za ugrožavanje sigurnosti.

“Sutradan posle prijave slučaja pozvali su me iz policije i obavestili da je protiv jedne ženske osobe podneta krivična prijava za ugrožavanje sigurnosti. Za sada je priča završena na tom delu. Očekujem da proces što pre počne i da se što pre završi. Kada će to biti neznam”, izjavila nam je Eker.

Od policije – samo izvini!

Kolegu Žarka Bogosavljevića, koji je zaposlen u Radiju 021, je prilikom fotografisanja saobraćajne nesreće u Novom Sadu, fizički napao jedan od učesnika u automobilskom sudaru. Tom prilikom je zadobio udarac nogom u predelu stomaka. Da apsurd bude veći, policajac koji je došao na uviđaj i bio svedok događaja, nije reagovao povodom ovog napada. 

“Zapanjujuće je da mi policajac, posle fizičkog napada jednog od učesnika saobraćajne nesreće, nije čak ni uzeo izjavu. Samo mi je rekeo: ‘Skoloni se, vidiš da je budala!’’, iako je imao sve podatke o toj osobi!? Dobio sam jak udarac jer me je napadač šutnuo kolenom, tako da sam posle toga tri nedelje osećao bol u predelu slezine”, kaže Bogosavljević.

On rezignirano konstatuje da “kada su medijski radnici u pitanju policija gotovo ništa ne radi u vezi sa pretnjama i fizičkim napadima na njih.”

Kolega Bogosavljević podseća da je i ranije bilo sličnih incidenata, koji su ostali nerasvetljeni. “Samo su mi se dva-tri puta izvinili iz policije. I to je sve”, zaključio je Bogosavljević.

Novinarki bečejskog Mozaika Ljiljani Milovanov pretnje telefonom je uputio direktor bečejske Direkcije za izgradnju Goran Matić. Nezadovoljan njenim tekstom o radu ovog preduzeća, on ju je nazvao i rekao da će ubuduće „drugačije razgovarati“. Koleginica Milovanov nije slučaj prijavila policiji, a u telefonskom razgovoru nam je rekla “da od toga incidenta nije bilo neprijatnosti od strane direktora”, te da “od tada imaju korektnu saradnju”.

Slučaj politički zataškan

Član Opštinskog veća Šida Dušan Stefanović je 22. aprila vređao i psovao novinarku i snimatelja Sremske televizija dok su bili na zadatku, preteći da će im „razbucati kamere“. Ekipa Sremske TV je istraživala priču o rezultatima konkursa za javno informisanje na teritoriji opštine Šid.

Od urednice te televizije Dunje Romandić saznali smo da je “ceo slučaj završen tamo gde je i počeo”. “Iz Tužilaštva nam je saopšteno da nema elemenata za pokretanje bilo kakvog postupka”, kazala je Romandić.

“Šta da pomislite kada predsednik opštine na konferenciji za novinare javno kaže da je zvao šefa policije u Šidu da interveniše u vezi sa ovim incidentom jer smatra da mu ne treba pridavati značaj. Ako dodamo i činjenicu da je Dušan Stefanović bivši šef kabineta predsednika opštine, jasno je da je slučaj politički zataškan. Posle svega, ostaje gorak ukus”, zaključila je Romandić.

Pojedini slučajevi su donekle policijski rasvetljeni i nadamo se da će dobiti i sudski epilog. Narodna izreka kaže: “Pravda je spora, ali dostižna”.

Nadamo se da će tako biti i kada su u pitanju novinari.

Lj. Đ.

Tagovi

Povezani tekstovi