Novinari u zatvor zbog klevete

„U Zakoniku je za krivično delo klevete, štaviše, i kao mogućnost, sasvim izbačena zatvorska kazna. Međutim, u slučaju zamene novčane kazne zatvorom, postoji i ta mogućnost. Druga mogućnost je da se osuđeni upute na društveno-koristan rad, odnosno rad u javnom interesu“, istakao je Majić u intervjuu najnovijem Nedeljnom telegrafu, prenosi Tanjug.


Majić je rekao da neće biti reciprociteta 300.000 dinara – 300 dana zatvora i objasnio da to jeste poseban problem, ali da Zakonik ima striktna rešenja i za to.


„Zakonik propisuje kazne od 10.000 do milion dinara. Novčane kazne do 700.000 dinara menjaće se kaznom zatvora do šest meseci. Ali, iznosi viši od 700.000 dinara značiće i kaznu od godinu dana. Međutim, gotovo sam siguran da će ovakve kazne biti veoma retke, pogotovo što se Zakonikom kazna zatvora za klevetu, jednostavno, briše“, kazao je Majić.


Prema njegovim rečima, ukupna kazna rada u javnom interesu će se određivati po tome da se 1.000 dinara novčane kazne menja u osam radnih sati, što je jedan radni dan, ali tako da kazna ne pređe ukupno 360 sati, što znači 45 radnih dana.
Majić je rekao da, iako se misli da je broj presuda novinarima veoma veliki, nije tako, ali je broj optuženih veoma veliki i dodao da je čak 60 odsto novinara u Srbiji na neki način bilo optuženo za klevetu.


On je potvrdio da je bio protiv ukidanja zatvorskih kazni i objasnio da zaista smatra da u Srbiji ne treba da se sudi za verbalni delikt, ali i da ima veoma zlonamernih novinara kojima je „nečije blaćenje, u stvari, osnovni posao“.

Tagovi

Povezani tekstovi