NUNS podržava #nohatespeech kampanju

Italijanska organizacija Associazione Carta di Roma, uz podršku Evropske federacije novinara (EFJ), Člana 21, Nacionalne federacija italijanske štampe (FNSI) i Sindikata novinara RAI (USIGRai) pokrenula je kampanju #nohatespeech.

Nije u pitanju samo akt građanske odgovornosti – za novinare, ovo je ispunjenje osnovnih dužnosti: pružanje čitaocima, gledaocima i slušaocima činjenice.

Peticija traži od

Novinara –  ne budite pasivni pred slučajevima govora mržnje.  S obzirom da je zasnovan na rasizmu (fanatizmu / predrasudama / diskriminaciji), govor mržnje ne možemo smatrati samo mišljenjem: govor mržnje je izvrtanje stvarnosti, ovaj govor je protiv osnovnih principa civilizovanog suživota i nauke. Diskreditovanje rasističkih izjava i objašnjavanje zašto su pogrešna je obaveza svakog novinara.

Čitaoca, gledaoca, slušaoca – izolujte promotere mržnje: ne razgovarajte sa njima, čak i ako želite da izrazite svoju ogorčenje. Izbegavajte bilo kakav čin koji bi im dao legitimnost. Prijavite slučajeve govora mržnje urednicima i menadžerima društvenih medija  kako bi se uklonile neodgovarajuće poruke, zabranili njihovi autore i, po potrebi, obratite se nadležnim organima.

Medija i izdavača – primenite procedure onlajn moderacije kako bi se govor mržnje brzo uklonio i njegovi autori zabranili.

Menadžera i administratora društvenih mreža – napravite pojednostavljene procedure za upravljanje sadržajima (postovima) i pomozite medijima i korisnicima društvenih mreža da prijave i uklone govore mržnje.

Peticiju možete potpisati ovde.

Tagovi

Povezani tekstovi